Четири медала за България от олимпиадата eJOI

Бляскав успех постигнаха четиримата наши състезатели на олимпиадата в Инополис, Русия

Два златни, сребърен и бронзов медал спечели България на втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI в Инополис, Русия. Бляскавият успех на четиримата наши състезатели отреди на страната ни второ място в отборното класиране.

Ето и разпределението на медалите в българския отбор:

  • Андон Тодоров, 8 клас в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски” – златен медал;
  • Виктор Кожухаров, 9 клас в Математическа гимназия „Баба Тонка” в Русе – златен медал;
  • Георги Петков, 8 клас в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски” – сребърен медал;
  • Константин Каменов, 8 клас в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски” – бронзов медал.

Ръководител на отбора е проф. д-р Каталина Григорова, преподавател в Русенски университет „Ангел Кънчев”, а заместник-ръководител – Петър Петров, лектор в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски”.

„Младежите ни не само оправдаха, но и надминаха очакванията за отлично представяне. Изключително горди сме от медалите, с които те се завръщат в България – това ни дава огромен стимул да продължим да ги подкрепяме за още по-големи успехи и доказва, че по-ранното обучение дава огромно предимство”, каза проф. Красимир Манев, президент на eJOI.

По неговите думи, постижението е сигурен знак, че страната ни запазва водещите си позиции в състезателното програмиране в Европа. Младежите ни защитиха и подобриха успеха си от първото издание на eJOI през 2017 г. Тогава Андон Тодоров и Константин Каменов станаха сребърни медалисти, а Виктор Кожухаров и Георги Петков спечелиха бронзови медали.

„Този месец в Русия се случиха две големи събития – световното първенство по футбол и eJOI”, каза Андрей Поминов, първи заместник-министър на образованието и науката на Република Татарстан, в приветствената си реч на церемонията по връчване на медалите.

Втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI 2018 се проведе от 26 юли до 1 август в университета в Инополис – първото висше учебно заведение в Русия, фокусирано върху високи технологии и роботика. В олимпиадата участваха отбори от 21 държави членки на Съвета на Европа. Състезателните дни отново бяха два, като резултатите можеха да се следят в реално време на сайта на олимпиадата.

Инициатори и основатели на eJOI са проф. Красимир Манев, гл. ас. Бисерка Йовчева, Алексей Христов и Елена Маринова. Тяхната мечта не само се реализира през 2017 г., но вече се превръща в традиция в историята на състезателното програмиране в Европа.

Коментари по темата: „Четири медала за България от олимпиадата eJOI”

добавете коментар...

  1. Бастет

    И кво ще ги правят тези медали?Пари им трябват на децата.Тез медали никой не ги смята в чужбина, а те ще идат там като видят че тук нямат бъдеще!

Коментар