Олимпиада 2024 прави “овчарски скок” в технологиите

13 000 компютъра и 400 000 километра – това е част от ИТ оборудването, което ще подсигури протичането на Олимпиада 2024 в Париж (снимка: CC0 Public Domain)

Частна 5G мрежа, подаване на снимки до медиите „на живо“, „потапящо“ видео-преживяване при откриването – такива са част от технологичните подвизи, замислени от организаторите на Олимпиада 2024 в Париж. Надпреварата в спорта ще бъде съпътствана от невидими рекорди в ИТ обезпечаването.

Повече от 12 000 свързани екрана, 8 000 Wi-Fi терминала, 13 000 компютъра и 400 000 километра оптични влакна ще подсигурят протичането на Олимпиада 2024 в Париж. Изграждането върви трескаво. 90% от кабелите вече са на място.

Организаторите се радват, но и притесняват. 20 000 журналисти ще отразяват Олимпиадата. Очаква се 13 милиона зрители да гледат състезанията по стадионите. Няколко милиарда пък ще следят случващото се по телевизиите.

На терените ще е не по-малко натоварено. Очаква се 15 000 олимпийски и параолимпийски спортисти да се състезават на повече от 200 места, от Стад дьо Франс до състезанията по сърф в Таити.

Технологиите ще бъдат фундаментални за гладкото протичане на Игрите. Това е било така и преди – точните измервателни системи са в основата на избора на победителите, а телевизионните оператори са правели целия свят съпричастен на надпреварата. Но днес хората имат смартфони с мощни камери и бърз мобилен интернет; нещата са различни.

Технологичната основа, от която зависи всичко да се случва гладко на Олимпиадата, е поверена на главния ИТ директор Бруно Мари-Роуз. Самият той е спортист – трикратен олимпийски състезател, олимпийски медалист и световен рекордьор в щафетата 4×100 метра.

Какво е подготвил Бруно?

По време на Олимпийските игри „ще бъдат поставени гигантски екрани заедно с оборудването за измерване на времето и всички системи, свързани със самите състезания. Всичко случващо се ще се заснема на живо и, в сътрудничество с телеком-оператора Orange, ще се излъчва за зрителите по целия свят“, разкрива Роуз. Казва, че едно от уникалните неща в тази Олимпиада е подготвеното 100% дигитално издаване на билети, което е първото в историята на олимпийските и параолимпийските игри.

Отговорността е огромна. Когато медалите зависят от милиметри и милисекунди разлика в представянето на спортистите, технологичният екип няма право на грешка. Всички компоненти са подчинени на задачата да се осигури безупречна система за резултати за присъждане на златни, сребърни и бронзови медали.

Частната 5G мрежа е едно от големите нововъведения на събитието. Роуз определя това като една от „полезните“ иновации. Казва, че технологията ще се използва за предаване на мобилни телевизионни образи там, където кабелните връзки биха били трудно решение. А именно – церемонията по откриването. Това е едно от най-дългоочакваните и най-гледани събития от Олимпиадата, и ще се излъча на живо, както винаги.

„Представете си спортисти, дефилиращи по 6-километров участък от Сена с лодки. За да покажем реалистично видео на зрителите по целия свят, ще трябва да поставим камери на всяка лодка и да предаваме кадрите. Това предаване ще става чрез частната 5G мрежа. Със сигурност ще има проблем с мобилното покритие, тъй като огромен брой зрители, събрани по кейовете, ще искат да споделят събитието на живо и едновременно по целия свят – това е нещо, върху което работим с всички мобилни оператори“, споделя Роуз.

Екипът се е подготвил и да подава в реално време прес-фотографии за медиите. Това също се прави за първи път. Кадрите ще се стриймват от всяко съоръжение, където се провежда Олимпийско състезание.

Новости ще има и за самите организатори. Екипите, които обгрижват състезателите, вече няма да използват уоки-токи за комуникациите помежду си, както досега. Вместо това ще разчитат на цифрови push-to-talk системи.

Очаква се също така да се използват 3D изображения, с които да се помага при тренировките на спортистите-олимпийци.

Нови технологии ще бъдат впрегнати и за осигуряване на аудио-качеството на озвучаването на самите стадиони, казва Роуз, макар че не уточнява какви точно са подобренията. Обяснява, че целта е да се създаде „потапящо“ преживяване и зрителите да могат да „усещат“ състезателите.

А когато всичко свърши всичкото технологично оборудване, което е изградено за Олимпиада 2024, ще бъде разглобено и насочено за повторно използване на други места. Макар че не е ясно къде ще отиде техниката, Роуз загатва, че тя ще „подпомогне регионите и носи полза за спорта като цяло“, тоест най-вероятно ще бъде разпределена из спортните съоръжения в цялата страна. Това е част от усилията за постигане на устойчивост.

Коментар