7 медала за България от олимпиада по информатика

Българските отбори спечелиха 7 медала от олимпиадата по информатика eJOI 2021
(снимка: eJOI 2021)

3 сребърни и 4 бронзови медала завоюва националният отбор на България в Европейската младежка олимпиада по информатика – eJOI 2021. Така постиженията на българския отбор в проведените пет издания на Олимпиадата стават общо 3 златни медала, 17 сребърни и 11 бронзови отличия.

„В това състезание има възрастово ограничение и нашите участници са ученици, които през идващата учебна година ще бъдат в девети клас. Почти всички от тях се явяват за първи път на престижно международно състезание и е много силно желанието им да се представят максимално добре”, сподели Емил Келеведжиев, председател на Националната комисия по информатика към МОН и ръководител на отбор.

По неговите думи, на границата между детската и младежката възраст учениците са едновременно по детски емоционални, но и съзрели с изключителни способности да решават сложни състезателни задачи, с много знания за компютърните алгоритми и с умения за техника на програмирането.

Олимпиадата eJOI се превърна в най-престижното състезание по информатика в света за ученици на възраст до 15,5 години, каза Бисерка Йовчева, председател на „Сдружение Европейска Младежка Олимпиада по Информатика” и ръководител на Школа „А&Б” Шумен.

„България продължава да бъде сред водещите страни в обучението по програмиране на ученици и това се доказва не само от успехите на децата, но и от водещата роля, която имаме при организацията на тези състезания”, допълни тя.

Подкрепата на олимпийските ни отбори по информатика е дългосрочна кауза на Мусала Софт, подчерта Елена Маринова, президент на компанията и съосновател на eJOI.

Виртуален домакин на петото издание на eJOI беше гр. Плоещ, Румъния, а участие в олимпиадата взеха рекордните 175 състезатели от 30 държави. Българските отбори се състезаваха от Центъра за подготовка на ученици за олимпиади към МОН в следния състав:

I отбор

Ръководители – Емил Келеведжиев и Юлия Димитрова (МГ „д-р Петър Берон” – Варна).

Състезатели:

  • Веселин Маркович – МГ „Д-р Петър Берон” – Варна, сребърен медал;
  • Даниел Койнов – ППМГ „Нанчо Попович” – Шумен, Школа А&Б, сребърен медал;
  • Александър Гатев – СМГ „Паисий Хилендарски”, Школа „Олимпийци” – София, бронзов медал;
  • Борис Михов – СМГ „Паисий Хилендарски”, Школа „Олимпийци” – София, бронзов медал.

II отбор

Ръководители – Петър Петров, Школа „Олимпийци” и Димитър Добрев, Школа А&Б, Шуменски Университет „Епископ Константин Преславски”.

Състезатели:

  • Петър Михов – СМГ „Паисий Хилендарски”, Школа „Олимпийци” – София, сребърен медал;
  • Калоян Еленков – СМГ „Паисий Хилендарски”, Школа „Олимпийци” – София, бронзов медал;
  • Добромир Ангелов – МГ „Д-р Петър Берон” – Варна, бронзов медал;
  • Рени Паскалева – ПЧМГ, Школа „Олимпийци” – София.

В организацията на участието на българския отбор се включи и Илиян Йорданов от Школа „Олимпийци” – София.

Коментар