Голяма заплаха за сателитния интернет: гълъбите

Сателитната чиния може да изглежда като модерна наблюдателна база за гълъбите
(снимка: CC0 Public Domain)

„Всъщност работеше много добре, но по някое време забелязах поредица прекъсвания – някои за по секунда, други за по-дълго”, казва професор Алън Уудуърд. Експертът по киберсигурност от Университета в Съри говори за новата си сателитна широколентова услуга от компанията Starlink на Илън Мъск.

Прекъсванията, според специалиста, се дължат на много „досадни гълъби”, които „са си харесали да седят на чинията”. Малката сива чиния е на покрива на кухнята на дома. За любопитния гълъб това може да изглежда като модерна наблюдателна база, удобна „дневна” – че и резервоар за вода понякога.

Проблемът с гълъбите и птиците трябва да бъде взет под внимание, докато сателитната услуга набира скорост, отбелязва BBC. Все повече хора по света се възползват от новия вид комуникация, тъй като в отдалечените извънградски райони няма инфраструктура за широколентова връзка нито чрез кабел, нито чрез клетъчните мрежи.

Живеейки на подобно отдалечено място, където „е можел само да мечтае” за широколентова комуникация, проф. Уудуърд се радва, че е един от бета тестерите на спътниковата широколентова система за сателитен интернет.

Засега той само проучва проблема с гълъбите и прекъсванията на интернет връзката си. Експерти от Starlink коментираха, че „гълъб, кацнал на антена на Starlink, със сигурност би влошил работата ѝ”.

Коментари по темата: „Голяма заплаха за сателитния интернет: гълъбите”

добавете коментар...

  1. ха

    Тук булсата работи ОК, защото гълъбите ни са нахранени добре и не им се налага да ходят по чуждите чинии, за да търсят нещо да опапат.

  2. Бай Хой

    Да бе, работи.. При най малка буря спират всички канали, или един гръм да удари и… ‘няма сигнал ‘.

  3. Коко

    Пълни глупости ..няма какво да пишете ли че сътворихте тази измислица..гълъбите стоят на антената не се пързалят а че дори и резервоар за вода.абе тая чиния на къде сочи към лампата на тавана ли !!
    ..

  4. Бай Ганю

    Имам котак.

  5. Павел

    Булсатком е телевизия, а не услуга за достъп до интернет. Толерансът при настройване на приемник за сателитна телевизия е няколко градуса, докато този за настройване на трансмитер за интернет достъп е минути. Ползвам сателитен интернет от 3 години и нямам проблем с гълъби. Все пак моята услуга е фиксирана към спътник на 17000км в геостационарна орбита, а не търси активно спътника LEO, какъвто е случаят с технологията на SpaceX.

  6. :o)

    интересно как булсата работи? Сигурно в България няма гълъби 🙂

  7. Симо

    Има безопасен и безвреден за гълъбите начин но няма да споделя, просто бизнес…

  8. Айшето

    Да ги избием.

Коментар