България с 4 медала от Международната олимпиада по информатика

Младите ни информатици за поредна година утвърдиха мястото на България на световната ИТ сцена (снимка: Мусала Софт)

Националният отбор на България спечели 4 бронзови медала от 35-ата Международна олимпиада по информатика в Унгария (IOI 2023), където нашите ученици се състезаваха с 360 участници от 90 държави.

Отборът ни бе представен от Атанас Димитров – 12 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски”; Веселин Маркович – 10 клас,  Математическа гимназия „Петър Берон”, Варна; Борис Михов – 10 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски”; и Александър Гатев – 10 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски”.

Ръководители на отбора са Илиян Йорданов (ИМИ БАН) – Член на националната комисия по информатика, ръководител в Школа “Олимпийци”, и Енчо Мишинев –  дългогодишен член на националния ни отбор, носител на множество международни ИТ призове.

“Щастливи сме, че и през този олимпийски сезон информатиците ни донесоха медали при това с трима десетокласници в отбора. На тях предстоят още две състезателни години, така че надеждите ни за 2024 са за злато”, коментира представянето Елена Маринова, президент и член на борда на Мусала Софт – компанията, която вече 23 години подпомага отборите ни.

“Поздравявам и новото поколение треньори – Илиян и Енчо, самите те олимпийци от близкото минало”, допълни Маринова и подчерта, че много от медалистите са участници в конкурса CODEIT. В края на тази седмица започва Европейската младежка олимпиада по информатика – еJOI, а от октомври – новият сезон на CODEIT.

Инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика (IOI) е българска и датира от 1987 г. Страната ни е домакин на първото издание през 1989 г. – в Правец, а първият председател на Международната олимпиада по информатика е акад. Петър Кендеров.

Всяка година домакин на турнира е различна държава. Тази година IOI се проведе в Унгария от 28 август до 4 септември, а участие взеха 360 състезатели от 90 държави.

Коментар