Задава се HarmonyOS алтернатива на Windows

Компютрите с HarmonyOS може да се появят на пазара още през 2024 година
(снимка: IT Home)

Усилията на Huawei да наложи собствена операционна система за мобилни устройства и компютри вече дават видими резултати. След като успя да замени Android в своите смартфони с HarmonyOS, сега компанията подготвя версия на платформата за персонални компютри.

Според източници от китайската индустрия, HarmonyOS за PC ще се появи през следващата година, влизайки в ролята на алтернатива на Windows – най-популярната операционна система за компютри към момента.

Huawei ще пусне своите лаптопи директно с тази операционна система, съобщи IT Home. Това очакване се потвърждава от Уанг Ченглу, бивш президент на отдела за разработка на софтуер в Huawei Consumer Business Group, който отговаря с “да” на въпроса.

Все още няма подробности за конкретните планове на Huawei. Компанията говори за HarmonyOS за компютър още от 2020 г. През 2021 г. излезе лаптопът Qingyun L410 със SoC Kirin 990 и възможност за инсталиране на HarmonyOS, но на практика компютърът работеше с UOS 2.0.

Предполага се, че сега Hyuawei ще пусне на пазара персонален компютър с предварително инсталирана версия HarmonyOS 4.0 на операционната система или дори с версия HarmonyOS 5.0.

Коментар