Вълна от фалшиви Intel процесори залива пазара

Измамници продават фалшиви процесори от дълго време, а подмяната на капака на топлоразпределителя е една от най-старите тактики (снимка: CC0 Public Domain)

Онлайн търговията е залята от фалшиви процесори на Intel. По-слаби модели се продават под прикритието на върховите чипове на компанията. Потребителите се оплакват от подмяна на процесори, продавани в големи онлайн магазини – нов Intel Core i9-13900K от Amazon се оказва по-слаб Core i7-13700K.

Измамниците са открили проста схема, която им помага да излъжат купувачите и същевременно да останат в безопасност, разкри порталът Tom’s Hardware. Очевидно тя се прилага често, тъй като в интернет валят оплаквания от потребители, закупили фалшиви флагмански процесори на Intel.

Схемата се състои в закупуване на по-слаби процесори на Intel и замяна на капака за отвеждане на топлината, който покрива чипа. Капакът е предназначен да предпазва чипа от механични повреди и да пренася по-добре топлината от него към охладителната система, но цялата информация за процесора е гравирана именно върху този капак.

На него са изписани моделът на процесора, основните му характеристики и други данни. Измамниците просто монтират капаци от процесори от най-висок клас върху по-слаби чипове и след това продават получените „Франкенщайни“ чрез различни онлайн магазини, което им позволява да избегнат личен контакт с клиентите.

Историята на един измамен купувач

Проблемът беше разгласен от член на общността Reddit с псевдоним Much Designer_8417. В публикация той описва историята на придобиването на чипа и как се е хванал на номера на нечестни продавачи.

Much_Designer_8417 купува процесор Intel Core i9-13900K от Amazon, където продавачите хостват своите виртуални мини-магазини. Core i9-13900K е един от най-бързите процесори на Intel към момента. Той е част от серията Raptor Lake (13-то поколение Core), има 24 ядра (16 енергийно-ефективни и 8 производителни), 32 нишки, честота до 5,8 GHz и 36 MB кеш от трето ниво.

Нищо не е каквото изглежда – зад “мощния” капак се крие по-слаб процесор
(снимка: Reddit)

За този процесор Much_Designer_8417 плаща приблизително 736 щатски долара. Едва след доставката на пакета той разбира, че всъщност му е продаден по-слабият Core i7-13700K. Честно казано, Core i7-13700K също е много мощен чип, но честотата му не надвишава 5,4 GHz, има 30 MB кеш от трето ниво, 16 ядра (по осем производителни и енергийно-ефективни) и 24 нишки.

Much_Designer_8417 прави поръчка в Amazon UK, британската версия на американския онлайн магазин. Нищо не предвещава неприятности, защото нито от описанието, нито от снимките, и особено от цената личи, че нещо не е наред. Цената е напълно близка до препоръчваната от самата Intel и това приспива бдителността на купувача.

Според Tom’s Hardware, ситуацията, в която се намира потребителят на Reddit, се е превърнала в редовно явление напоследък. Измамниците продават фалшиви процесори от дълго време и подмяната на капака на топлоразпределителя, както в този случай, е една от най-старите тактики за заблуда на потребителите. Друг често срещан метод за измама е поставяне на фалшиви стикери върху капака на процесора.

Проверката не е трудна

Има сравнително лесни начини да проверите процесора, след като го закупите в онлайн магазин – инсталирайте го в компютъра си и поне влезте в BIOS/UEFI, откъдето ще получите основна информация за системата, включително модела на чипа. Можете също така да използвате решения, които са доказани през годините, например безплатната помощна програма CPU-Z.

Няколко кликвания – и измамата с процесора излиза наяве
(снимка: Reddit)

Much_Designer_8417 очевидно не е направил нищо от това, тъй като е купил процесора през април 2023 г. и публикува историята си в Reddit едва в началото на септември 2023 г. Експертите на Tom’s Hardware смятат, че той просто не е използвал компютъра в задачи, при които разликата в производителността между Core i9-13900K и по-слабия Core i7-13700K би била очевидна.

Като се вземе предвид разликата в цената между Core i7-13700K и Core i9-13900K, измамниците, които търгуват с такива схеми, получават приблизително 180 долара печалба от всеки продаден процесор. Коментатори под публикацията на Much_Designer_8417 казват, че измама с евтин и бавен Core i3 вместо флагман Core i9-13900K е много по-изгодна.

Има и други теории за това как фалшив Core i9-13900K може да попадне в ръцете на нещастен купувач. Например, друг клиент на Amazon може да е върнал на магазина фалшив чип – той е купил оригиналния Core i9-13900K, след което сменя капака и връща процесора, като по този начин мами и самия Amazon.

Коментари по темата: „Вълна от фалшиви Intel процесори залива пазара”

добавете коментар...

  1. Хладилника

    Глупости.

  2. Анонимен

    Това не се случва за първи път с Интел. Сега това е замяна на нов с по-стар модел, докато преди години направо продаваха вносни копия, които не са произведени от Интел, имаха доста правописни грешки по тях.

Коментар