Японската Rapidus полага основите на завод за 2-нм чипове

„Възможност като тази идва веднъж на хиляда години“, казва Ацуйоши Коике за изграждането на модерно производство на полупроводници в Япония (снимка: Rapidus)

На остров Хокайдо в Япония се състоя тържествена церемония по полагане на основите на завода на младата компания Rapidus, която до 2027 година ще започне производство на 2-нанометрови чипове по поръчка на трети страни. Rapidus вече е наела над 200 специалисти за своя проект.

Rapidus беше основана само преди година от консорциум от японски компании като Sony, NTT, NEC и др., които може да се окажат и бъдещи клиенти на предприятието. Според президента на фирмата Ацуйоши Коике, цитиран от Блумбърг, „възможност като тази идва веднъж на хиляда години, никога няма да има друга такава възможност“, имайки предвид изграждането на модерно производство на полупроводници в Япония.

До декември 2024 г. Rapidus възнамерява да инсталира технологично оборудване в цеховете на строящото се предприятие и да започне пробно производство на 2-нм чипове. Серийното производство ще започне в рамките на четири години. Такава цел, според представители на компанията, макар и плашеща като срок, е напълно постижима с подкрепата на чуждестранни партньори и местни доставчици на оборудване.

Основният “технологичен донор” на Rapidus ще бъде американската IBM. На церемонията по първата копка на новото съоръжение присъстваха холандският доставчик на литографски скенери ASML и американският производител на литографско оборудване Lam Research. Общо събитието беше посетено от около 130 души.

Японският министър на икономиката Ясутоши Нишимура заяви, че технологията е „ключът“ към международната конкурентоспособност на страната и обеща да подкрепи Rapidus с финансиране. Правителството на страната вече е отпуснало около 2,3 милиарда долара на компанията.

Коментар