България с 4 медала от олимпиада по информатика за момичета

Българските момичета завоюваха 4 медала в първа по рода си международна олимпиада
(снимка: Мусала Софт)

Четири медала – два сребърни и два бронзови – спечели България на първата Европейска олимпиада по информатика за момичета (EGOI), съобщиха от Мусала Софт, която традиционно подкрепя националните ни отбори от ИТ таланти.

Първото по рода си състезание се проведе от 13 до 19 юни онлайн с виртуален домакин Швейцария. В олимпиадата участваха 157 момичета от 30 европейски и допълнително 13 държави извън Европа.

Сребърни медали спечелиха Биляна Инджева от 12 клас, МГ „Баба Тонка”, Русе и Емилиана Димитрова – 8 клас, СМГ „Паисий Хилендарски”, София. Бронзови отличия заслужиха Ясмин Ердим – 10 клас, МГ „Гео Милев”, Плевен и Виктория Христова – 11 клас, МГ „Акад. Кирил Попов”, Пловдив.

Ръководители на българския отбор са доц. Пламенка Христова, Русенски университет „Ангел Кънчев” и Илиян Йорданов от Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски”.

„Радваме се на медалите на българските момичета в първата по рода си олимпиада по информатика и им пожелаваме щастливо лято и шеметна състезателна кариера”, коментира успеха Елена Маринова, президент на Мусала Софт.

„Както в олимпийските игри състезанията са разделени на мъже и жени, така и в света на информатиката имахме нужда от момичешко състезание по програмиране. EGOl е за момичетата, които имат желание да се развиват в света на компютърните науки и технологичните иновации”, сподели доц. Пламенка Христова след обявяване на финалното класиране.

По нейните думи, най-важното е, че „олимпиадата е обмен на вдъхновяващи примери, възможност за натрупване на състезателен опит и на увереност”.

Коментар