Избраха най-добрия студент по „Природни науки, математика и информатика”

Националният приз „Студент на годината” излъчи победители в 15 категории
(снимка: Министерство на електронното управление)

Кристиян Колев от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” беше отличен за най-добър студент в категория „Природни науки, математика и информатика по време на XVII-ото издание на Националния приз „Студент на годината”. Наградата връчи министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Кристиян завършва магистратура, специалност „Софтуерни технологии със специализация системи с изкуствен интелект”. От I курс е назначен за системен администратор във Факултета по математика и информатика в Пловдивския университет. През 2023 г. участва с научни доклади в международни конференции, а за последните две години е съавтор на пет публикации в международни научни издания.

Конкурсът „Студент на годината” е учреден в началото на 2006 г. по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в България. Основната му мисия е да популяризира и отличава постиженията на българските студенти от всички области на висшето образование.

Победителите в 15-те категории бяха класирани от жури, в което участваха експерти в сферата на висшето образованието. Всички отличени студенти са с доказани постижения в своята област на национално и международно ниво. Над 200 студента и докторанта от 35 университета в страната участваха тази година в надпреварата за приза.

„Надявам се номинираните в тази категория млади хора да бъдат наши колеги в държавната администрация, която е много добър работодател”, заяви министър Йоловски. „Ако сте усърдни, работите честно и отдадено, вашите способности ще бъдат оценени. За цифровия и зеления преход, и за дигиталната трансформация са необходими изключително добре подготвени специалисти, каквито виждам сред вас”, допълни той.

Коментар