Adobe Animate – златен стандарт за създаване на мултимедия

Ако искате да създадете сложни и богати анимации, които ще се харесат на публиката, Adobe Animate е правилният инструмент за тази цел (илюстрация: Adobe)

Софтуерът Adobe Animate се счита от специалистите за златен стандарт, когато става въпрос за създаване на мултимедия. По-рано известно като Flash, приложението се използва широко от около две десетилетия за създаване на богати анимации.

С отпадането на Adobe Flash, поради редица недостатъци на тази технология, вкл. по отношение на сигурността, мнозина очакваха, че това ще бъде и краят на Animate, тъй като приложението е известно най-вече със създаването на флаш съдържание. Adobe обаче ребрандира Animate, така че да обслужва по-голяма аудитория, особено като се има предвид, че флашът може да се конвертира във видеоклипове за хостване онлайн.

Adobe Animate се отличава с добре организиран интерфейс, изобилие от функции и инструменти. В случай, че не сте използвали продукти на Adobe преди, може да се възползвате от уроците, за да усвоите по-бързо работата с приложението.

Трудно е да се изброят всички функции на Animate, но ако сте любопитни, можете да разгледате справочното ръководство, което ги описва подробно на стотици страници. Сред най-забележителните са векторните четки, шрифтовете, времевата линия, преходите, корекциите и др.

Що се отнася до това какво можете да проектирате с Animate, краткият отговор е, че сте ограничени само вашето въображение. Инструментът е използван през годините за създаване на завладяващи графики и анимации за игри, телевизионни предавания, анимационни филми и аватари.

Ако сте разработчик, запознат с JavaScript, ActionScript 3.0 или HTML5, вероятно ще оцените интерактивните анимации, които можете да получите за различни игри. Скриптовете са написани в типичния JavaScript API формат – JSFL, а Adobe предоставя обширна документация по въпроса.

В случай, че програмирането не е вашето амплоа, Adobe предлага възможност да използвате кодови фрагменти, за да постигнете желаните ефекти. Въпреки че Animate не предоставя фрагментите, можете да намерите код, който да подобри поведението на обектите, да контролира движенията на героите или да позволи взаимодействие на потребителя със сензорен екран.

Ако искате да създадете сложни и богати анимации, които ще се харесат на публиката, Adobe Animate е правилният инструмент за тази цел. Имайте предвид, че това е стабилна програма със стръмна крива на обучение, така че може да не научите веднага тънкостите или малките предимства, които биха направили по-атрактивни вашите анимации.

Официална страница и free trial: Adobe Animate

Коментар