Доклад на ООН: Човечеството „изсмуква” живота на Земята

Сегашното ниво на използване на природните ресурси е пагубно за планетата
(снимка: CC0 Public Domain)

Добивът на природни ресурси от Земята може да се увеличи с 60 процента до 2060 година, което потенциално ще създаде проблеми за околната среда и икономическия просперитет, предупреди ООН.

В своя доклад „Global Resource Outlook 2024” международна група към Програмата на ООН за околната среда посочва, че огромното разширяване на инфраструктурата, търсенето на енергия и потреблението през последните 50 години, особено в богатите страни, са довели до утрояване на глобалното използване на материали.

Неприемлива експлоатация на планетата

Според доклада, търсенето на природни ресурси, вариращи от храна до изкопаеми горива, продължава да расте със среден темп от над 2,3 процента годишно. Хората в богатите страни допринасят значително за това и оказват десет пъти по-голямо въздействие върху климата от хората в бедните страни.

Добивът и обработката на ресурси са отговорни за повече от 60 процента от емисиите, които причиняват изменение на климата, увреждат екосистемите и заплашват човешкото здраве, посочват учените.

Водещият автор на доклада Ханс Брюнинкс казва, че настоящата тенденция сериозно ще надхвърли температурните граници, определени в Парижкото споразумение от 2015 г., в което страните се съгласиха да поддържат глобалното затопляне „доста под” два градуса по Целзий, за предпочитане 1,5 градуса.

„Нивото на използване на ресурсите, което виждаме, е неприемливо за нашата планета”, коментира Брюнинкс и добави, че неравномерното разпределение на ресурсите по света също е неприемливо.

Въпреки това той признава, че все още са необходими природни ресурси, за да се промени тази ситуация, както за стимулиране на развитието в бедните страни, така и за осигуряване на минералите и металите за енергийния преход.

Призив да балансираме връзката с природата

Без радикална промяна, предупреждава докладът, експлоатацията на ресурсите на Земята ще продължи. Компютърното моделиране показва, че експлоатацията на планетата ще се увеличи с почти 60 процента до 2060 г., в сравнение с нивата от 2020 г.: от 100 на 160 милиарда тона.

Докладът следва споразумение, постигнато от страните на преговорите за климата на ООН в Дубай миналата година, в което те се съгласиха да преминат към по-чисти алтернативи на изкопаемите горива.

„Единственият избор е да стабилизираме и балансираме връзката си с природата”, се казва в доклада. „Слабите, частични, фрагментирани или бавни политики няма да работят. Имаме нужда от широкообхватни и системни промени в енергетиката, храните, транспорта и застроената среда, осъществени в мащаб и скорост, непостигани досега”.

Докладът препоръчва промени, насочени към страни с голямо потребление, които биха могли да намалят прогнозирания растеж в използването на ресурси с една трета, да намалят емисиите на парникови газове с 80 процента и едновременно с това да подобрят здравето и да обезпечат икономическия растеж.

Препоръките включват диетични промени за намаляване на хранителните отпадъци и консумацията на животински протеини, по-ефективни транспортни системи и използване на рециклирани строителни материали за по-плътно застрояване.

В развиващите се страни, където са необходими повече ресурси за подобряване на жизнения стандарт, акцентът трябва да бъде върху максимизирането на ползите и минимизирането на въздействието върху околната среда и здравето.

Учените също така призовават да бъдат взети предвид екологичните разходи за добив на ресурси при определяне на цените на суровините и включването им в търговските споразумения.

„Икономиката е създадена от човека, тя не се подчинява на законите на физиката”, казва Ханс Брюнинккс. „Изградихме я в определена посока и можем да използваме същите тези възможности, за да я преместим в друга посока”.

Коментари по темата: „Доклад на ООН: Човечеството „изсмуква” живота на Земята”

добавете коментар...

  1. Томас Малтус

    През 1798 г. Томас Малтус публикува своето „Есе за законите на населението“.
    Според него, ако не се ограничи, човечеството върви към демографска катастрофа, защото населението се увеличава в геометрична прогресия, докато средствата за изхранването му – в аритметична.
    Това, което държи населението под контрол са нещастия (войни, епидемии, глад и болести), морални ограничения и поквара (към които той включва убийства, предпазване от забременяване и хомосексуалност).

  2. Рогатия

    Купчина глобалистки глупости за промиване на мозъци!
    Като е така, дайте да направим една ядрена война и след нея няма да черпим никакви ресурси.
    ****

  3. Пешо

    Това не е вярно, нищо не се изсмуква.
    В името на мантрата на глобалното затопляне се палят и се унищожават гори.

Коментар