ООН иска от Илон Мъск да спазва човешките права

В социалната мрежа Twitter текат мащабни съкращения, което притесни организация като ООН
(снимка: CC0 Public Domain)

Първите стъпки на Илон Мъск като собственик на социалната мрежа Twitter са във фокуса на общественото внимание. Дори върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк се обърна с писмо към милиардера, разтревожен от реформите в компанията.

След съобщенията за масивни съкращения в Twitter, засягащи почти всяко звено на компанията, включително екипите по правата на човека и етиката на изкуствения интелект, в събота Фолкер Тюрк изпрати отворено писмо до Илон Мъск. С него върховният комисар на ООН призова Мъск да съблюдава правата на човека като приоритет.



„Призовавам ви да направите така, че правата на човека да са в центъра на управлението на Twitter под ваше ръководство“, пише Тюрк, цитиран от Ройтерс. Той призова също Twitter да отстоява правото на неприкосновеност на личния живот, като подчерта, че социалната мрежа има задължението да предотвратява разпространението на съдържание, което накърнява правата на другите.

Едва към края на миналата седмица стана ясна степента на съкращенията на работни места в Twitter. В петък вечерта Йоел Рот, ръководител на отдела за безопасност и етика, написа в Twitter, че съкращенията ще засегнат около 3700 души, или 50% от щата на компанията.

Разбра се също, че Илон Мъск възнамерява да постигне годишни спестявания на повече от 1 милиард долара чрез промени в инфраструктурата, основно чрез намаляване на разходите за услуги на центровете за данни и облачните ресурси.

Коментари по темата: „ООН иска от Илон Мъск да спазва човешките права”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Руските матрони пак изкараха гармошките и запяха любимата песен за лошите капиталисте. Докато през това време добрият и мил другар Путин с англеска душа лее по литър сълзи за всеки убит руски или украински войник и по два литра за всеки цивилен. По три за дете.

    И се ядосва на тия капиталисте, че му пречат да касапи както би искал, т.е много повече.

  2. Freezing

    A ООН, кога ще започне да ги спазва ?

  3. Anonymous

    Фолкер Тюрк и ООН като инструменти във вътрешнополитическото боричкане в Щатите…

Коментар