Роботи наблюдават дейта центъра през 5G мрежа

В модерния център за данни хората получават данни за системите от роботи и AI 
(снимка: Fujitsu)

Частна 5G мрежа и специализирани роботи в един от центровете за данни на Fujitsu ще донесат няколко ползи наведнъж – ускоряване на цифровата трансформация, подобряване на оперативната устойчивост и автоматизация на процесите. Проектът е подкрепен от Министерството на вътрешните работи и комуникациите на Япония.

В условията на непрекъснато нарастващи обеми информация, ключът към стабилната работа на центъра за данни е навременният мониторинг, висококачествената поддръжка, както и бързото възстановяване в случай на авария, природно бедствие или други спешен случай, подчертават от Fujitsu. Именно тези предизвикателства стоят пред новия проект на компанията, който ще се реализира в центъра за данни в Йокохама.



Като част от проекта, роботи с 4K камери ще бъдат тествани за патрулиране на залите с оборудването. По индикатори на сървърите, системите за съхранение и други устройства AI системата ще определя отклонения от нормата.

Оперативната информация ще се предава през частна 5G мрежа на специалисти, включително отдалечени, които дистанционно ще дават инструкции на работниците в центъра за данни как да коригират проблемите. Освен това се предвижда възможност за блокиране на неоторизиран обмен на информация в центъра за данни.

Fujitsu преследва още една цел с проекта – да изследва естеството на разпространение на радиовълните на частна 5G мрежа в ограничено пространство, голям брой компактно разположени електронни съоръжения и кабели за високо напрежение. Става въпрос за използване на обхвата 4,8-4,9 GHz на закрито.

Тестовете на новата система ще продължат от 1 декември 2022 г. до 17 март 2023 г. Предполага се, че получените резултати ще помогнат за създаване на регионални центрове за данни с повишена надеждност, устойчиви на природни бедствия и други рискове, които ще изискват минимум хора за обслужване.



Идеята за използване на роботи в центъра за данни не е нова. Така например, Alibaba Cloud разчита на специални манипулатори за подмяна на проблемни дискове. Switch, един от големите оператори на центрове за данни, създаде робот Switch Sentry за патрулиране на оборудването, а в Япония NTT Communications разработва роботи за поддръжка на дейта центрове.

Коментар