Япония заделя $2,4 млрд. за разработка на 2-нм технология

Япония, в партньорство със САЩ, цели да усвои най-модерните технологии за чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Японското правителство планира инвестиция от 2,4 милиарда долара за финансиране на изследователски център, който ще помогне за разработване на 2-нанометрова технология за производство на чипове. Това е само част от по-мащабна програма за субсидиране на развитието на перспективни индустрии в страната.

В момента японските компании разчитат на партньорства с Тайван и САЩ, за да си осигурят водещи позиции в литографските технологии за производство на чипове. Постигането на целите ще бъде улеснено от изследователски център, който ще се посвети на литографията до 2 нанометра.



Властите на страната са готови да отделят до 2,4 милиарда долара за изграждане на центъра, съобщи Nikkei Asian Review. Очаква се центърът да заработи до края на годината с участието на японски и американски специалисти.

Литографският R&D център ще насърчава японските компании да възприемат 2-нм технология за производство на полупроводници до втората половина на десетилетието. Разходите за изграждане на центъра в размер на 2,38 милиарда долара са включени в японския бюджет за текущата фискална година, която приключва през март на следващата календарна година.

В допълнение, правителството планира да вложи още 3,06 милиарда долара в изграждане на предприятия, способни да стартират производството на модерни чипове в Япония, както и 2,5 милиарда долара за осигуряване на доставките на материали, необходими за дейността на тези предприятия.

Що се отнася до съвместния изследователски център, по-късно този месец ще станат ясни имената на японските компании, които ще участват в него. Те ще си партнират с академични институции от Япония, САЩ и Европа. Смята се, че от американска страна ще се включи IBM с технологична подкрепа.

През текущата фискална година Япония ще отдели общо около $7,2 млрд. за развитие на производството на усъвършенствани чипове. Допълнителни $2,5 млрд. ще бъдат изразходвани за осигуряване на производството с необходимите материали, включително силициев карбид и силициеви пластини.



Японските власти виждат отслабването на националната валута като допълнителна възможност за привличане на инвестиции в производството на полупроводници. Развитието на специализирани предприятия и изграждането на нови ще стимулира националната икономика и растежа на благосъстоянието на гражданите на страната, смята правителството.

Общо японските власти ще отделят над $20 милиарда за субсидиране на развитието на перспективни индустрии. Една трета от тази сума ще бъде използвана за диверсификация на източниците за доставки на материали за производство на тягови батерии и електродвигатели. Още толкова се предвиждат за развитие на производството на батерии и роботи.

Коментар