ООН ще доставя хуманитарна помощ с роботи 

Роботите на ООН ще оказват безценна продоволствена помощ на хората в бедстващи райони 
(снимка: CC0 Public Domain)

Освен в индустриалното производство, роботите навлизат и в други сфери на човешката дейност. Пример за това е инициатива на ООН, която предвижда от следващата година хранителната хуманитарна помощ да бъде доставяна в зони на конфликти и природни бедствия с помощта на роботи, управлявани от изкуствен интелект. 

На фона на рязкото увеличаване на броя на военните конфликти след Втората световна война нападенията срещу хуманитарни работници на ООН зачестиха. По-рано тази година трима от тях загинаха в Судан. Ето защо ООН се обръща към роботите за своята Световна продоволствена програма (WFP).

„Понякога изпращането на шофьор или персонал на WFP е твърде опасно. Тази технология може да бъде стъпка напред“, казва ръководителят на отдела за иновации на WFP – Бернхард Ковач, цитиран от Ройтерс.

ООН ще използва амфибийни роботи за транспортиране на стоки с товароподемност 1-2 тона. Разработката на тези машини започна между 2012 и 2016 г., когато се водеха битки за сирийското Алепо и хуманитарни работници се опитваха да доставят помощ в обсадените части на града, тъй като използването на самолети в тази част на страната беше почти невъзможно.

Днес в Южен Судан вече работят около 50 такива машини. Засега те се управляват от оператори, но догодина ще започнат тестове на безпилотните им версии.

Инициативата се реализира като част от проекта AHEAD (Autonomous Humanitarian Emergency Aid Devices) със съдействието на Германския аерокосмически център (DLR). AI ще получава навигационни данни от сателити и различни сензори, по чиито показания се ръководят операторите.

Предвижда се новите превозни средства да бъдат използвани и в Южен Судан, където 7,7 милиона души изпитват продоволствена несигурност. Достъпът до храни е затруднен от последиците от наводненията.

Коментар