Чешко изследване: Животът на слънчевите панели е силно преувеличен

Животът на слънчевите панели е два пъти по-кратък от декларирания, установи проучване 
(снимка: CC0 Public Domain)

Темата за дълготрайността на слънчевите панели провокира спорове сред специалистите и крайните потребители. Някои проучвания, станали публично достояние напоследък, поставят под съмнение твърденията за дългия жизнен цикъл на панелите. 

Чешки учени публикуваха статия, в която правят значителна преоценка на живота на слънчевите панели. Вместо обещаните 20-25 години работа, десетки соларни централи в страната показват рязка деградация и повреда още на 11-ата година от експлоатацията. Инвеститорите в слънчеви проекти трябва да вземат предвид тези данни, или ще бъдат излъгани в очакванията си за рентабилност в областта на слънчевата енергия, коментира резултатите от изследването PV Pagazine.

Данните от мониторинга на 85 слънчеви електроцентрали, построени в Чехия през 2009-2010 г., показват, че основната причина за деградация на фотопанелите е разслояването. От самото начало проектантите не са имали точна представа за “техническите възможности” на закупените слънчеви, в резултат на което са дали завишени обещания.

Освен това ситуацията се влошава от желанието на инвеститорите да получат повече печалба за сметка на икономии от строителството.

„Срокът на експлоатация на [слънчевите] електроцентрали, построени през 2009-2010 г., приключи днес“, съобщават изследователите. „През 2009-2010 г. очакваният живот на фотоволтаичните електроцентрали в Чешката република беше 20-25 години. Днес, след около 12 години, се оказа, че тази оценка е твърде оптимистична и действителният експлоатационен живот е около половината от [заявения].“

В процеса на анализ на състоянието на фотопанелите на слънчевите ферми учените използват системата за наблюдение Solarmon-2.0. Много сходни резултати са получени за всички обекти. Учените не разкриват информация за производителите на панели, но казват, че покупките са направени от фирми от първо ниво. Всички изследвани панели са монтирани под ъгъл от 35 градуса и повечето от тях са покрити с EVA TPT ламинат.

Спестяването от рамките също води до намаляване на експлоатационния живот на фотопанелите – те са отслабени, намалено е разстоянието между рамките и фотопанелите. В допълнение, панелите са свързани последователно, за да се увеличи напрежението, което допринася за процесите на разграждане.

„След 11-ата година производителността на панела без възстановяване на повърхността на силоксановото покритие (или друг ремонт) намалява толкова много, че [панелът] трябва да бъде напълно заменен“, се казва в статията. Първите 10 години обаче работата на фотопанелите отговаряше на декларираните характеристики”, казват чешките изследователи.

Те са провели също икономически анализ на резултатите, получени от данните от мониторинга, и установяват, че инсталациите все още са печеливши, макар и с много по-нисък марж от първоначално планирания.

„С настоящите относително високи цени на електроенергията (в края на 2022 г.) периодът на изплащане на [слънчевите] електроцентрали пада доста под 10 години, което в настоящата ситуация би било достатъчно, за да покрият инвестиционните разходи“, се казва в изявлението. „Всяко намаляване на живота на панелите обаче води до по-ниска възвръщаемост на тази инвестиция“.

Тези открития на чешките учени потвърждават скорошно проучване на изследователи от Гана, които също установиха, че животът на слънчевите панели, обявен от производителите, е значително надценен.

Коментари по темата: „Чешко изследване: Животът на слънчевите панели е силно преувеличен”

добавете коментар...

  1. Nikolov

    Това не вярно, имам слънчева батерия на 20 години, още работи.

  2. Московски

    Не ревете за болшевизма в Русия, ако беше хубаво нямаше да го отхвърлят.знаем кои са миролюбците дето харесват комунизма.

  3. Anonymous

    Продаваме за 600-ин милиона 2-а реактора на Украйна.Парите ще ни дават от ЕС.Ама нещо се дърпат.Значи ще са подарък.Фалиралата,, Уестингхаус,,ще ни строи 2-а реактора за 60-т милиарда. Коити са идейни проекти.Парите даваме предварително.Същите строят АЕЦ в Калифорния повече от 10-т години.Парите са взели,но и АЕЦ няма.Също ще купуваме 4-ри пъти по скъпо гориво от тях.А те немогат да го произвеждат и ще го купуват от Канада.

  4. Бай Марин

    Произвеждаме го евтин от аец и го изнасяме в чужбина,а за нас остава скъпия от тецове,вецове и фецове

  5. Мирослав Чернев

    50 години поне всичко беше мирно и тихо. Никой не извиваше ръце на никого. Докато някои умници не решиха да вкарат политиката в търговията. С незаконни санкции.

  6. Педере-атлантик.

    Всичко трябва да си остане на изкопаеми горива. В нашата смяна няма да има проблеми а след нас да му мисли вселената.

  7. BhBp.bg

    ЧЕкай, малко, чЕкай! Тези разговори и констатации ще се правят след 10 години. А сега е време за шопинг.

  8. мхм

    поредните мега глупости

  9. БМДТ

    Eugeni, пропускаш една маааалка разлика засягаща конкретно България.
    ТОКЪТ СИ ГО ПРОИЗВЕЖДАМЕ НИЕ, а петролът си е внос основно от Русия, която се видя как извива ръце и “спазва” договори.

  10. Щибам на ред

    Eugeni недей се прави на много знайко ейй да него на шибам …..

  11. Eugeni

    Същото се отнася и за електромобилите. Ефектът им върху газовия състав на атмосферата и съответно върху затоплянето на климата не оправдава прехода от ДВГ към все още недостатъчно ефикасните електрически технологии.

Коментар