Медицински AI чатбот навлиза в болниците 

Здравеопазването е перспективна област за приложение на изкуствения интелект 
(снимка: CC0 Public Domain)

Чатботовете с изкуствен интелект направиха фурор в последните месеци. AI технологията навлиза бързо в различни области – финанси, медии, разработка на софтуер. Но интересното тепърва предстои…  

Med-PaLM 2, медицинският AI чатбот на Google, преминава тестове в Mayo Research Clinic и други здравни заведения в САЩ, съобщи The Verge. Този инструмент, предназначен да отговаря на въпроси в областта на медицината, може да бъде особено полезен в страни с ограничен достъп до здравни услуги. Въпреки някои проблеми с точността, Med-PaLM 2 показва обнадеждаващи резултати.

Med-PaLM 2 е модификация на PaLM 2, който беше обявен на конференцията Google I/O през май тази година. PaLM 2 е езиковият модел в сърцето на чатбота с изкуствен интелект Google Bard – отговорът на интернет гиганта на ChatGPT.

Според вътрешнофирмена комуникация, на която се позовава Уолстрийт Джърнъл, Google смята, че актуализираният AI модел може да бъде особено полезен в страни с „ограничен достъп до здравеопазване“. Med-PaLM 2 е обучен върху внимателно подбран набор от примери и демонстрации, създадени и предоставени от медицински експерти, което го прави по-ефективен в разговорите за здравето на пациентите от конвенционалните AI чатботове като Bard, Bing и ChatGPT.

Изследване на интернет компанията показва, че Med-PaLM 2 все още е изправен пред някои проблеми с точността, които разработчиците вече са се научили как да решават в големи езикови модели. По време на проучването лекарите са открили повече неточности и неуместна информация в отговорите, предоставени от Google Med-PaLM и Med-PaLM 2, отколкото в отговорите на други лекари.

Въпреки това, в почти всеки друг аспект, като обосноваване с аргументи, отговори, подкрепени с консенсус, и липса на признаци за неразбиране, Med-PaLM 2 показва резултати, сравними с тези на истинските лекари. Пациентите, тестващи Med-PaLM 2, могат да контролират своите медицински данни, които са криптирани и дори Google няма достъп до тях.

Med-PaLM 2 все още е в ранен етап на разработка, уточнява старши директорът по изследванията в Google – Грег Корадо. Въпреки че не би искал това да стане част от „медицинското пътуване“ на собственото му семейство, което включва всичко от първото посещение при лекар и диагноза до лечение, рехабилитация и проследяване, той вярва, че Med-PaLM 2 „разширява 10 пъти повече потенциала на AI в здравеопазването“.

Може да се каже, че медицинският AI чатбот на Google е значителна крачка напред в сферата на здравеопазването. Въпреки някои проблеми с точността, установени в проучванията, общите резултати показват, че този инструмент може да бъде ефективен, особено в страни, където достъпът до здравни услуги е ограничен. Google ще продължи да тества Med-PaLM 2, за да осигури по-голяма точност на диагнозите и безопасност за пациентите.

Коментар