ИТ бизнесът в САЩ иска задължително изучаване на информатика в училище

Уменията по програмиране отварят нови врати и сбъдват големите мечти, смята Тим Кук
(снимка: CC0 Public Domain)

Шефовете на големи ИТ компании, опериращи в САЩ, призоваха местните власти да включат компютърните науки в списъка на задължителните учебни предмети. Зад инициативата стоят повече от 500 известни фигури в света на бизнеса, образованието и нестопанския сектор.

Бизнесът настоява пред губернаторите на САЩ и местните образователни лидери да актуализират програмата K-12, която съдържа списък с предмети, необходими за изучаване в американските училища, съобщи Ню Йорк Таймс. Сред подписалите призива фигурират основателят на Amazon – Джеф Безос, главният изпълнителен директор на Alphabet – Сундар Пичай, съоснователят на Microsoft – Бил Гейтс и основателят, председател и главен изпълнителен директор на Meta – Марк Зукърбърг.

Подписалите документа вече създават възможности за работа за учениците по компютърни науки във всеки град в Съединените щати и във всеки сектор – от производството до банкирането, от селското стопанство до здравеопазването. Много компании предлагат стажове, за да помогнат на учениците да изберат кариера, и спонсорират изучаването на компютърни науки, включително проекти за различни общности с ограничен достъп до образователната система.

Според представители на бизнеса, дошъл е моментът за действие, а залозите са по-високи от всякога. Те са готови да работят заедно – в полза на учениците и икономиката на страната – за актуализиране на програмата K-12, така че всеки ученик да има възможност да изучава компютърни науки. В момента информатиката не е включена в задължителната програма.

Отделно част от подписалите документа подкрепят инициативата в Twitter. Така например, Тим Кук пише, че „програмирането е едно от най-ценните умения, които човек може да научи”. Бизнесменът подчертава, че то може да отвори нови врати, да насърчава кариерното израстване и да превръща големите мечти в постижими цели.

Бил Гейтс на свой ред казва, че компютърните науки са променили живота му на 13-годишна възраст, когато е имал късмета да получи достъп до компютър, а за човек, роден през 1955 г., тази възможност наистина е била почти уникална. Гейтс се надява, че новата инициатива ще даде на всеки ученик подобна възможност.

Коментар