Нов стандарт Bluetooth LE Audio обещава революция в слушалките

Изживяването с безжичните слушалки ще стане по-вълнуващо с нов Bluetooth стандарт
(снимка: CC0 Public Domain)

Истинска революция очаква безжичните слушалки. Приет е стандартът Bluetooth LE Audio, който ще увеличи времето за автономна работа. И не само това – предстоят още много подобрения.

Технологията Bluetooth LE Audio беше обявена още в началото на 2020 г. Появата на първите устройства, които я поддържат, се очакваше преди края на същата година. За съжаление процесът на стандартизация и сертифициране за LE Audio от Bluetooth SIG отне повече време от очакваното. Пандемията от коронавирус също попречи.

Днес обаче Bluetooth SIG обяви, че всичко е готово и чакаме своеобразна революция в безжичните слушалки. Експертите са уверени, че най-големите производители ще пуснат следващо поколение безжични слушалки с поддръжка на новия стандарт за предаване на данни Bluetooth LE Audio до края на 2022 г., тъй като списъкът с предимствата на новата технология е много впечатляващ.

Най-важният компонент на Bluetooth LE Audio е новият кодек LC3. Той е специално проектиран за по-ефективно безжично аудио предаване. Тук се предлагат два варианта. Или много по-добро качество на звука при същия битрейт като текущия SBC кодек, или още по-добро качество на звука, макар и не много, при половината от битрейта. Във втория случай консумацията на енергия също намалява, което ще доведе до увеличаване на живота на батерията на джаджите.

Друга ключова характеристика на Bluetooth LE Audio е възможността за безжично свързване към източник на сигнал за всяка отделна слушалка, което би трябвало значително да подобри тяхната производителност.

Част от Bluetooth LE Audio е и функцията Auracast, която позволява свързване на неограничен брой устройства към източника на сигнал. Така например, потребителите ще могат да свържат два чифта безжични слушалки към един смартфон, за да слушат музика, да стриймват на обществени места или да си осигурят музика във фитнеса без допълнително оборудване.

Коментар