“Воден“ соларен панел работи по-ефективно

Почистващ модул за покривни соларни панели охлажда клетките и повишава ефективността им (снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Пакистан разработиха нова система за почистване на фотовoлтаични панели, която – според анонса – не само намалява загубите на енергия, причинени от запрашаване, но и увеличава производителността чрез намаляване на температурата на панела.

Разработката е дело на група изследователи от Националния университет за науки и технологии (NUST) в Пакистан и може да се прилага както за покривни, така и за наземни фотоволтаични системи. Нейният охлаждащ ефект подпомага ефективността.

„Предложената система за почистване на слънчеви панели може без усилие да се интегрира както в жилищни, така и в търговски слънчеви фотоволтаични инсталации“, казва водещият автор на изследването Адел Вакас. „Проектирана да функционира автономно, системата използва микроконтролер за управление на процеса на почистване, елиминирайки необходимостта от ръчна намеса“.

Почистващата система се състои от 76,2 см стоманена греда, която е прикрепена към горната страна на соларния модул. Има осем дюзи с плосък вентилатор, които осигуряват равномерен поток на вода към предната страна на панела. Вентилаторните дюзи са разположени на разстояние 14 см една от друга и могат да постигнат воден поток от 0,49 л/мин. За вкарването на водата се използва водна помпа 36 W DC.

„След почистване използваната вода се събира и филтрира с помощта на филтър Whatman“, пояснява Вакас. „Този процес позволява ефективност на възстановяването на водата от 85%, като филтрираната вода се рециклира обратно в резервоара на системата. Функцията за възстановяване на водата прави тази система особено полезна за региони, страдащи от недостиг на вода“.

Учените са тествали новата техника в експериментална инсталация в университета в Исламабад, Пакистан, през януари и февруари, при три ъгъла на наклон на фотоволтаичната система от съответно 23, 33 и 43 градуса.

„Електрическите и температурните параметри бяха постоянно наблюдавани в продължение на 24 часа, с интервали от 1 минута между всеки набор от стойности“, уточняват изследователите су уточнението, че производителността на системата е сравнена с тази на референтна настройка без почистваща технология.

Почистеният фотоволтаичен панел постига до 13,74% по-висок ток при зададените ъгли на наклон в сравнение с референтния панел. Освен това водата, която тече върху модула, е в състояние да намали работната му температура с до 0,8 градуса в сравнение с референтната инсталации.

„Автоматизираната система за почистване, работеща в продължение на 5 минути дневно с вода под налягане през плоски вентилаторни дюзи, възстановява загубата на мощност поради замърсяване до 80%“, заключават учените.

По отношение на цената, разработчиците твърдят, че модулът за почистване на соларните панели има период на изплащане от около 2,5 години.

Коментар