България с бронзови отличия на олимпиада по информатика

Ученици от София, Плевен и Шумен представиха България на Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI 2022 и спечелиха бронзови отличия (снимка: Мусала Софт)

Българските отбори спечелиха бронзови отличия от Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI 2022, която се проведе дистанционно с виртуален домакин Киев, Украйна, с участието на 173 младежи от 33 държави. 

Олимпиадата е създадена в България през 2017 г. и привлича все по-голям брой младежи до 15,5 години. Тази година отново бе отбелязан рекорд в броя на участниците. България беше представена от състезатели от София, Плевен и Шумен.



„Състезанието беше тежко, задачите – доста нестандартни. Гордеем се, че децата дадоха всичко от себе си, въпреки предизвикателния първи олимпийски ден. За всички ни предстои подготовка за следващия състезателен сезон, а за по-големите тежка битка за място в старшата възрастова група”, сподели д-р Бисерка Йовчева, почетен професор на Шуменския университет, ръководител на Школа А&Б и съпрезидент на eJOI.

Разпределението по отбори и постиженията им са:

Първи отбор: 

  • Михаил Михалев от ПМГ „Академик Иван Гюзелев”, Габрово;
  • Андрей Стефанов от ПЧМГ, София; Школа Олимпийци – бронз;
  • Огнян Йоргов – СМГ „Паисий Хилендарски”, София; Школа „Олимпийци” – почетна грамота;
  • Симона Христова – ППМГ „Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б – бронз.
  • Ръководители: Емил Келеведжиев и Зорница Дженкова от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев”, Габрово

Втори отбор: 

  • Виктор Ванев – МГ „Гео Милев”, Плевен;
  • Валентин Филипов – МГ „Гео Милев”, Плевен – бронз;
  • Серкан Рашид – ППМГ „Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б – бронз;
  • Иво Иванов – ППМГ „Найчо Попович”, Шумен; Школа А&Б.
  • Ръководители: доц. Пламенка Христова от Русенския Университет и Димитър Добрев – докторант в Шуменския Университет и преподавател в Школа А&Б

„Когато създадохме eJOI в България през 2017, бяхме изпълнени с ентусиазма на новото начало и възможност за децата на Съвета на Европа. Днес, след домакинството на Русия, Словения, Грузия, Румъния и Украйна, сме свидетели на утвърден формат, който започва да излиза извън първоначалните географски рамки – през 2022 ни гостуваха отбори от Виетнам и Перу, например”, разказа Елена Маринова, президент на Мусала Софт и съпрезидент на eJOI.



eJOI поставя на изпитание алгоритмичните знания, програмистките умения, издръжливостта на стрес, амбицията и постоянството на младежите. Олимпиадата има и мисия да бъде обединител отвъд политика, икономика и разстояния, допълни тя.

Коментари по темата: „България с бронзови отличия на олимпиада по информатика”

добавете коментар...

  1. усмихнат

    Браво дечица, Браво!! Бих Ви взел нещо за награда..ала сте ми далеч! Препоръчвам училищата да ви подсигурят примерно 1 месец безплатно купони или 3 месеца безплатна карта градски транспорт или нещо подобно!!
    Поздрави и все така да се учите (разбира се в разумни граници – пазете очите и здравето също) !

Коментар