Intel избра Вигасио за новия си италиански завод

Intel ще произвежда чипове в района на Верона, започвайки най-рано през 2025 г. (снимка: Intel Corp.)

Intel избра италианския град Вигасио в североизточната област Венето за място на новата си фабрика за чипове в Италия, която ще струва милиарди евро, съобщи Ройтерс. Инвестицията е част от по-мащабен план, обявен от американския производител на чипове миналия март, за вложения в размер на 80 милиарда евро през следващото десетилетие – за изграждане на нов капацитет в Европа.

Първоначалната инвестиция във Вигасио ще е на стойност около 4,5 милиарда евро. Очаква се тя да нарасне с течение на времето. Intel твърди, че италианският завод ще отвори 1500 работни места плюс допълнителни 3500 сред доставчици и партньори.

Италианската фабрика на Intel ще започне да работи между 2025 и 2027 г. Това ще бъде модерен завод за комплектуване и сглобяване на полупроводникови компоненти.

Новината идва от източници на Ройтерс, близки до правителството на Марио Драги, което е в оставка. Те са помолили да не бъдат назовавани, поради чувствителността на въпроса. Държавните служители и представителите на американската фирма са постигнали подробно цялостно споразумение в началото на септември, но публично изявление по въпроса няма да бъде направено преди обявяване на резултата от изборите в неделя.

Разположен близо до Верона, на стратегическата магистрала и железопътна линия Бренер, Вигасио е бил предпочетен от списък с два обекта, включително един град в северозападния регион Пиемонт. Вигасио е избран поради редица причини, една от които е близостта му с Германия и по-специално с Магдебург, където Intel ще построи две фабрики.



Очаква се Италия да финансира до 40% от общите инвестиции на Intel в страната. За да стимулира местно производство на чипове, Рим води преговори и с френско-италианската STMicroelectronics, тайванските производители MEMC Electronic Materials и TSMC, както и с Israeli Tower Semiconductor.

Коментар