„Фармостъргач” съчетава офис сграда с хидропонна ферма

Jian Mu Tower, ще се издигне на височина от 218 м в Шенжен, Китай
(снимка: CRA-Carlo Ratti Associati)

Небостъргачите, покрити с зеленина, станаха доста често срещано явление през последните години, особено в Азия, но какво ще стане, ако, освен че внасят зеленина в градовете, те биха могли да се използват и за отглеждане на храна?

Такава е идеята на „Farmscraper” на италианската фирма Carlo Ratti Associati (CRA). Според компанията, сградата ще може да изхранва до 40 000 души годишно. Фармостъргачът, който има официалното име Jian Mu Tower, ще се издигне на височина от 218 м в Шенжен, Китай.

По-голямата част от площите на 51-те му етажа ще бъдат предоставени за офиси, но ще има и двор за храна и супермаркет – и ще бъде покрит с тераса на покрива. Освен това голяма част от остъклената фасада на сградата ще се използва за хидропонно отглеждане на култури.

„Jian Mu заема последния наличен парцел в централния бизнес-район на Шенжен, следователно завършва силуета на главната ос на района”, обясняват от АКР. „218-метровата кула има 10 000 кв. м. пространство на фасадата си за отглеждане на култури. Вертикалната хидропонна ферма ще произвежда приблизително 270 000 килограма храна годишно. Това е достатъчно, за да покрие нуждите на около 40 000 души”.

Фармостъргачът ще предложи на обитателите си тераса на покрива
(снимка: CRA-Carlo Ratti Associati)

Всъщност, Jian Mu Tower създава самостоятелна верига за доставка на храна, която обхваща отглеждането, брането, продажбата и консумацията на култури – всичко това в една и съща сграда.

Други забележителни характеристики на сградата включват поредица от озеленени тераси, включително с водни лилии, и градини, изпълнени със зеленина, на разположение на офис служителите, за да могат да се отпуснат.

Освен това цялата зеленина би помогнала за засенчване на интериора и би намалила изискванията за климатизация.

Jian Mu е проектиран като част от международен архитектурен конкурс, организиран от китайската компания за супермаркети Wumart. В проекта участват още италианската специализирана земеделска фирма Zero и инженерната компания Arup.

Коментар