Могат ли криптовалутите да създадат нова цифрова икономика?

Криптовалутите и технологията блокчейн елиминират посредниците и опростяват трансакциите
(снимка: CC0 Public Domain)

Криптовалутите съществуват от известно време насам. Но едва през 2009 г. бе пуснат биткойн, който започна да ги прави популярни. Какво е биткойн всъщност и защо е толкова интересен? Заедно с много други криптовалути, днес той се превърна от непозната форма на парични средства в алтернатива, която правителствата вече обмислят да приемат.

Единственото предизвикателство, което възпрепятства растежа и приемането на криптовалутите като жизнеспособен начин за пълноценни цифрови трансакции, е това, че много хора виждат в тях възможност за финансови измами, като например откупи и други трансакции в тъмната мрежа. Факт е, че в миналото много измамници, престъпници и терористи са се крили зад анонимността на криптовалутите, за да извършват незаконната си дейност.

Биткойн в помощ на правителства

Приемането на дигиталните валути в масовата търговия обаче накара правителствата и финансовите институции да въведат мерки за ограничаване на тези престъпления. Процесът на приемане на криптовалутите в масовата търговия не беше лесен, в действителност много правителства все още имат силни резерви.

Не е такъв случая при малката страна от Централна Америка – Ел Салвадор. Тя стана първата държава в света, в която биткойнът е законно платежно средство. Първоначално законът бе предложен от президента Найиб Букеле, бивш бизнесмен и лидер на дясната популистка партия Nuevas Ideas. Така нареченият “закон за биткойна”, приет от законодателното събрание на страната през юни 2021 г., ще позволи използването на криптовалутата наред с щатския долар, като официална валута в централноамериканската държава.

Салвадорският закон за биткойн ще влезе в сила на 7-ми септември 2021 г. Освен това, салвадорците ще могат да изтеглят правителствения дигитален портфейл Chivo, да въведат личния си номер и да получат 30 долара в биткойни. Правителството е създало фонд от 150 млн. долара за подпомагане на конвертирането на биткойн в щатски долари.

Според институцията, работниците извън страната, които изпращат пари, биха могли да се възползват от по-ниските разходи по транзакциите. Данните сочат, че потоците от парични преводи в Салвадор представляват 24% от БВП на страната.

Според Банката за международни разплащания (БМР), средните разходи за трансграничен паричен превод, направен в традиционна банка, са над 10%. Това на практика коства 10% от заплатите на работниците извън страната, само за да изпратят пари вкъщи. За сравнение, ако елсалвадорци изпращат пари вкъщи със Strike, който е финтех компания върху Lightning network на Биткойн, таксите им ще възлизат на от 0 до 0,2%, които са изцяло такси за мрежата, без такси от страна на Strike.

Опростяване на трансакциите

Традиционният начин на трансакция не е лесен. Той е свързан с тромави бюрократични процедури. Например, трябва да се справяте с посредници като брокери, агенти, правни представители и други, чиято роля е да гарантират, че сделката ще се осъществи в съответствие с установените стандарти за безопасност.

Биткойн, наред с Етериум и цялата технология блокчейн (Blockchain) елиминират посредниците. Когато посредникът е изключен, трансакциите стават по-лесни и двете участващи страни имат по-малко главоболия, опитвайки се да разберат кой е отговорен за определени процеси.

Увеличаване на поверителността

Една от основните причини, поради които хората избягват цифрови трансакции, е че личните им данни могат да бъдат компрометирани. Някои от най-често срещаните начини за компрометиране на тази информация включват достъпа на хакери до данни от онлайн магазини.

Другият аспект на днешните трансакции е, че когато извършвате трансакция, например банков превод, за да платите за дадена стока, посредниците, участващи в трансакцията, могат да имат достъп до цялата ви история на трансакциите в процеса.

Криптовалутите решават тези два проблема с поверителността съвсем лесно. Първо, когато използвате криптовалута, обменът е уникален и единствените хора, които ще знаят условията му, сте вие като купувач и продавачът.

Освен това, трансакциите с криптовалути използват технологията Blockchain. Макар че специалният цифров подпис ще проследи транзакцията до нейния източник, той също така гарантира, че вашата самоличност е скрита през цялото време. Следователно криптовалутите ви предпазват от кражба на самоличност повече от всеки друг вариант на цифрова трансакция.

Намаляване на таксите

Традиционните финансови трансакции включват редица процеси. Като понякога едно SWIFT плащане може да премине през няколко банки посредници, които да си вземат такса за услугата. Това в някои случаи води до много високи такси за трансакции.

Крипто трансакциите вършат чудесна работа, когато става въпрос за намаляване на тези разходи. Там таксите не са фиксирани и зависят от натовареността на мрежата.

За пример ще вземем трансакция, осъществена от борса за криптовалути Bitfinex през 2020 г. – те наредиха плащане между свои адреси от 161 500 BTC, по днешна цена на стойност над 8 милиарда долара. Таксата за този превод е била 0.00010019 BTC или около $5.

Подпомагането на цели икономики и правителства, заедно с опростяването и оптимизирането на трансакциите, каквито ги познаваме днес, са само част от проблемите, които криптовалутите могат да решат. Също интересно приложение е децентрализацията на финансовата система и по-малко влияние на централните банки върху инфлацията и лихвените проценти. За да стане всичко това масово приложимо обаче, предстои доста работа. Може ли биткойн да се превърне в естествената валута на интернет. Очаква ни интересно бъдеще.

Автор: Деан Дечев