Технологии донесли златния медал на най-бързата бегачка

Нова писта на Олимпийските игри в Токио била причина за рекорд в бягането
(снимка: CC0 Public Domain)

Ямайската спринтьорка и нейното бягане на Олимпиадата смаяха света. Но дали това, което е под краката на спринтьорите, има значение за факта, че Илейн Томпсън-Хера счупи 33-годишен олимпийски рекорд на 100 метра за жени?

Фирми от най-различни категории се надпреварват да придадат важност на своите технологии, свързани с бягането на Илейн Томпсън-Хера. Начело е компанията, създала настилката на пистата на Олимпийския стадион, отбелязва TechXplore. Тухлено-червената писта е направена от Mondo – компания, която съществува от 1948 г. и е доставчик на 12 олимпийски игри.

Конкретната повърхност, според компанията, включва „триизмерни каучукови гранули, специално проектирани с избрана полимерна система, които са интегрирани в горния слой на настилката и добавени към полувулканизираното съединение. Процесът на вулканизация гарантира молекулярната връзка между гранулите и околната материя, създавайки компактен слой”.

Накратко казано, Mondo се опитва да каже: пистата е бърза. „Усещам, че стъпвам по облаци”, коментира американският спринтьор на 100 метра Рони Бейкър относно повърхността. „Наистина е много гладко. Това е красива писта. Една от най-хубавите, на които съм бягал”.

Е колко пък да е бърза? „О, бърза е”, казва и американският бегач на 800 метра Клейтън Мърфи. „Може да паднат още рекорди там”.

Пистата е изградена за четири месеца, от август до ноември 2019 г. Не е видяла много действия, откакто е поставена. Сега обаче се разбра, че спортистите я харесват.

„Просто го чувстваш, човече, просто го чувстваш”, сподели южноафриканският спринтьор Акани Симбине. „Знаеш как се усещат бързите писти. И за нас тази писта дава усещането, че е наистина бърза”.

„Някои писти поглъщат движението и силата ви”, казва американската бегачка на 400 метра и световна рекордьорка Сидни Маклафлин. „Тази поста я регенерира и ви я връща. Определено можете да го почувствате!”

Обувките също са арена на надпревара между производителите. Технологичният напредък в изработката на шпайковете, с които спринтьорите бягат, е от значение.

Моделът Vaporfly на Nike разтърси света на бягането на разстояние преди няколко години, като технологията с въглерод беше призната за това, че помага на бегачите да хвърчат и да намаляват времето си с цели минути. Този вид технология е вградена и в шпайковете на спринтьорите.

Ако запитате Томпсън-Хера обаче на какво се дължи нейният успех, тя има само един отговор: „Моята подготовка”, казва рекордьорката. „Нямат значение пистата или обувките”.

Коментари по темата: „Технологии донесли златния медал на най-бързата бегачка”

добавете коментар...

  1. Симо

    маратонците при жените бяха с ASICS METASPEED струват около 250UDS…. Nike vapourfly next % това е модела който стана известен с успеха кениеца Кипчог през 2019 на маратона в Лондон за време 1ч59мин, първият маратонец който е под 2часа, тогава времето в лондон е било много топло и един англичанин който завърши трети почина от сърдечен удар… на видеото се вижда как им дават Lucozade енергиина напитка уж с малко кофейн
    та асикс са японски и са по евтини от vapourfly…под 200грама е асикса….

Коментар