Synology Moments – управлява интелигентно „тонове” снимки

Софтуерът Synology Moments надгражда възможностите на познатото приложение Photo Station с нови интелигентни функции

Безплатно приложение на компанията за сторидж решения Synology решава проблема със съхраняването на големи обеми от цифрови фотографии, тяхното индексиране и споделяне. Moments идва с интелигентни функции за класифициране на снимките по различни признаци и дава възможности на всички притежатели на Synology NAS сторидж да създадат собствена фото-библиотека, в която търсенето е бързо и лесно.

Повечето потребители на смартфони са свикнали да качват и споделят снимките си на облачни услуги, които са лесно достъпни от мобилното устройство. Макар тази практика да има своите удобства, тя налага и редица ограничения като лимитирано пространство за съхранение, рестрикции по отношение на резолюцията и големината на файловете и не на последно място липсата на контрол върху физическото разположение на данните и тяхната защита.

Алтернативата пред потребителите е изграждането на собствен сървър, който да им осигури необходимото пространство и пълен контрол върху достъпа при споделяне. Всички актуални модели NAS (Network Attached Storage – мрежов сторидж) на Synology предлагат вградени възможности за съхранение и преглед на снимки и видео от всяка точка, свързана към интернет.

Важен плюс в случая е и високата скорост до сториджа в рамките на локалната мрежа – качването на стотици снимки наведнъж няма да изисква часове, подчертаха от дистрибутора на Synology у нас – компанията Adsys.

Безплатното приложение Synology Moments позволява лесно организиране на собствена фото-библиотека

Moments надгражда възможностите на познатото приложение Photo Station с нови интелигентни функции за индексиране на снимките. В софтуера са интегрирани умни алгоритми за тагване на хора, места и обекти, които могат да се прилагат и ръчно. След като ги приложите към старите си колекции от снимки, ще можете веднага да търсите по лице или тип обект (например куче), които присъстват в кадрите. След това до споделянето на вече намерените изображения остава само един клик.

Synology Moments оптимизира и друг важен аспект, когато говорим за отдалечено разглеждане на изображения. Адаптивен алгоритъм се грижи за това да виждате най-доброто качество на миниатюрите и реалните кадри в зависимост от скоростта на връзката на отдалеченото устройство. Освен че пести време, това позволява много бързо ориентиране в големи масиви от снимки.

Потребителите, които вече съхраняват снимките си в някоя от популярните облачни услуги, могат лесно да ги синхронизират с локалния NAS чрез вградените за целта приложения. След това те автоматично ще бъдат индексирани и на разположение за търсене и споделяне.

Едно от основните предимства на собствения мрежов сторидж е, че капацитетът му лесно може да бъде разширен до значителни стойности. Така например, моделите Synology NAS с две гнезда като „домашния” DS218j могат да поемат до 24 TB, а тези с четири дискови слота – до 48 TB. Ако устройството първоначално е конфигурирано с по-малък диск, началната инвестиция е съизмерима с абонамента за облачна услуга за съхранение за около година.

Демо: Synology Moments

Коментари по темата: „Synology Moments – управлява интелигентно „тонове” снимки”

добавете коментар...

  1. NV

    Не смятам, че персонален облак с толкова много възможности са съхранение и споделяне е чак толкова изключително скъп 🙂 Всяко нещо си има цена и когато всичко ти идва като софтуер безплатно и с проста инсталация си струва да се замислиш.
    В Синолоджи има 2 приложения специално за снимки – Photo Station и Moments. Сравненията между двете може да се видят тук: “https://www.synology.com/en-global/dsm/photo_vs_moments”
    Не е вярно, че не могат да се споделят – всяка снимка получава директен линк, с който може да се споделя. Донякъде съм съгласен, че няма пълната функционалност на Гугъл фотос, но все пак снимките не се намират в публичния облак а в частния 🙂

  2. тк

    Synology е едно изключително скъпо удоволствие. Определено си струва за всички държащи данните им да са на една ръка разстояние, а не някъде из облаците. До тук се изчерпват и предимствата му.
    Moments е изключително примитивно приложение за разглеждане единствено на вече съхранените в NAS-а снимки. При това разхода на мобилни данни е масивен, защото, въпреки, че може да пазите снимките локално на телефона си – Moments ги тегли от NAS-а при всяко кликане. Клиповете също се съхраняват, но възможността да ги прегледате след това през телефона си е близка до никаква. Възможности за споделяне няма и не се предвиждат, поради това, че Moments е приложение създадено за “лична употреба”, а не за споделяне на албуми.
    При всички положения не можете да се откачите от Google Photos, ако ползвате Android, поради вече изброените недостатъци. Аз поне се надявам Synology да успеят да развият приложенията си по правилен начин, тъй като в момента е пълна каша кое какво прави и за какво се ползва – Moments, DS Photo, DS File, DS Drive, DS Cloud. Всички вършат почти едно и също, като в крайна сметка се получава дублиране и триплиране на съхранените данни, което си е пилеене на дисково пространство.
    На кратко, имат потенциал, въпроса е да се фокусират усилията им върху поне един завършен и работещ както трябва продукт.

Коментар