28-ядрен Intel Skylake-X излиза до края на 2018 г.

Intel демонстрира за първи път 28-ядрен десктоп процесор на изложението Computex 2018

Нова пътна карта на  Intel разкрива плановете на компанията за високопроизводителни десктоп процесори (HEDT). Върховият модел сред тях е 28-ядрен Skylake-X, който се очаква на пазара до края на годината.

В момента Intel разделя процесорите си за настолни компютри в три категории. На начално ниво са процесорите Atom, обединени в серия N; моделите от средно ниво се отнасят към семейството Coffee Lake – серия S; а на върха са многоядрените Skylake-X – серия X.

Според публикация в специализирания сайт wccftech.com, Intel добавя и нова категория в Skylake-X – серия A, в която ще влязат най-производителните настолни процесори. Флагманът в новата серия е 28-ядрен процесор на базата на Skylake-X.

Предполага се, че това е процесорът, който Intel демонстрира на изложението Computex 2018 с работа на всички 28 ядра на тактова честота 5,0 GHz. За целта компанията използва екстремно течно охлаждане с промишлен чилър (термопомпа).

Процесорите от А серия ще бъдат изпълнени вероятно в корпус LGA 3647 и ще имат 6-канален контролер на паметта, т.е ще са близки до сегашните сървърни процесори Xeon Skylake-SP. Очаква се Intel да предложи варианти на процесора и с по-малък броя ядра.

Новата серия високопроизводителни чипове ще излезе на пазара през четвъртото тримесечие на 2018 г., най-вероятно през ноември или декември. Преди това, през октомври Intel ще пусне нови процесори за платформа X299, известни като Basin Falls Refresh. Те, както и настоящите модели за тази платформа – Basin Falls – ще стъпят на Skylake-X, ще имат до 18 ядра и повишена тактова честота.

След демонстрацията на 28-ядрения процесор на Computex 2018 се предполагаше, че новият чип ще стане част от семейството Cascade Lake-X. Но според последни информации, процесорите Cascade Lake-X ще дебютират не по-рано от второто тримесечие на 2019 година.

Коментари по темата: „28-ядрен Intel Skylake-X излиза до края на 2018 г.”

добавете коментар...

  1. Аз

    И аз на единия компютър съм с 4930К. Бях го клокнал на 4.6, така си и остана. Общо взето си прав – няма натоварване. Може да си го ползваш не 4, ами 8 години още :).

  2. Stan

    Microsoft ще пусне windows който да го натовари

  3. Anonymous

    Нямам повод да си взема нов комп така…

  4. Anonymous

    Повече никога няма да си купувам мощен интелски процесор. От 4 години карам на 4930 с 32 РАМ и не мога да го натоваря дори и на 35%. Освен ако не се занимавам с майнинг.

Коментар