Няколко щата съдят екипа на Тръмп заради 3D пушки

1000 души вече са изтеглили чертежите за 3D печат на пушките AR-15

Осем щата в САЩ заведоха дело срещу администрацията на Доналд Тръмп заради решението й да позволи на компания от Тексас да публикува проекти на оръжия, годни за 3D печат и достъпни за свободно теглене от интернет.

Щатите настояват, че този вид оръжия са трудни за проследяване, а в същото време са рай за терористите и престъпниците и застрашават обществената безопасност.

Делото ще бъде заведено в понеделник в Сиатъл. То иска от съда да да блокира решение на федералното правителство от края на юни, което разрешава на компанията Defense Distributed да направи чертежите си достъпни онлайн.

Обвинителите казват, че 1000 души вече са изтеглили чертежите за тримерен печат на пушките AR-15. „Имам въпрос към администрацията на Тръмп: Защо позволявате на опасните престъпници лесен достъп до оръжия?” – запита генералният прокурор на Вашингтон Боб Фъргюсън.

„Тези оръжия за сваляне от интернет са нерегистрирани и много трудни за откриване, дори и с метал-детектори, и ще бъдат достъпни за всеки, независимо от възрастта, психичното здраве или криминалната история!”, казва прокурорът.

Сред щатите, решили да участват в делото, са Масачузетс, Кънектикът, Ню Джърси, Пенсилвания, Орегон, Мериленд, Ню Йорк и окръг Колумбия.

Експерти от оръжейната индустрия изразиха съмнение, че престъпниците биха могли да си отпечатат оръжия. Според специалистите, принтерите, необходими за 3D изработката на пушките, са много скъпи, а самите оръжия, направени с тях, са склонни да се разпадат бързо.

Коментари по темата: „Няколко щата съдят екипа на Тръмп заради 3D пушки”

добавете коментар...

  1. Бастет

    Тръмп отдавна е за лудницата!Но пък отива на тази тъпанарска страна!Лошото е че копираме като стар принтер простотиите на американците и се мислим за готини с лафове като “УАУ”, “селфита” , глупави шоута като ВИП Брадър и кви ли не простотии….кат някви тъпаци сме.И най-добре ще е тоя изветрял дядка да спре да си пъха носа навсякъде и да разпалва войни.Заради Америка има тероризъм, защото предизвиква хората с наглото си държание към света!Защо тъпчат свещената земя на арабите, кво праят там?Че и война да водят.Те ядосаха света и всички го знаем, защото обичат войните,а ги обичат, защото след всяка война се изкарват герои, а са само едни хвалипръцковци!!!Всеки друг народ е много по достоен от тях.Няма смисъл да захващам и темата затова как се бият в гърдите с открадната от индианците земя и се наричат американци.Не са нищо повече от едни крадливи шибаняци при това глупави и малоумни като президента си.Истонските американци са индианците които са натъпкани в резервати.

  2. Хаха

    На терористите не им трябва да си принтират пушки!
    Цял свят, начело със САЩ, ги снабдява с истински!

    Освен това, да си купиш пушка на черния пазар със сигурност е по-евтино от 3D принтер, камо ли такъв способен на такава прецизност.

    Ще видим няколко вида в YouTube за тест, след което на хората ще им ми е.

Коментар