Най-популярните езици за програмиране през 2018 г.

Няколко организации изготвят класации за популярността на езиците за програмиране. Те използват различни методики, поради което и резултатите често се различават, вкл. за лидерската позиция.

Актуална тези дни е новата редакция на рейтинга, изготвян от сп. IEEE Spectrum. Според него, лидер сред езиците за програмиране през 2018 г. остава езикът Python, следван от C++, който се придвижва от четвърто на второ място, изпреварвайки C и Java. Езикът JavaScript слиза от 7-мо на 8-мо място, а PHP се изкачва от 8-мо на 6-то.

При съставяне на рейтинга, IEEE Spectrum използва съчетание от 12 метрики, получени от 10 различни източника. В основата на метода е заложена оценка на резултатите от търсене по заявка „{име на езика} programming” в различни сайтове.

Отчитат се също така броят на публикациите при търсене в Google (подобно на рейтинга TIOBE), популярността при заявки за търсене чрез Google Trends (както в рейтинга PYPL), споменавания в Twitter, брой на новите и активни ресурси в GitHub, брой на въпросите в Stack Overflow, брой на публикациите в сайтовете Reddit и Hacker News, обявите за работа в CareerBuilder и Dice, споменавания в архива от статии и доклади от конференцията IEEE Xplore Digital Library.

Най-популярните езици за програмиране през 2018 г. (източник: IEEE Spectrum)

За сравнение, първата десетка на рейтинга на TIOBE от август, който се базира на популярността в резултатите от търсене в Google, изглежда по следния начин: Java, C, C++, Python, Visual Basic .NET, C#, PHP, JavaScript, SQL и Assembler. За една година Python се е придвижил от 5-то на 4-то место, изпреварвайки C#, докато Assembler се изкачва от 14-то на 10-то място. Ruby пада от 10-то на 15-то място, а Perl слиза от 9-то на 16-то място.

В рейтинга PYPL, базиран на Google Trends, първата десетка формират: Python, Java, JavaScript, PHP, C#, C/C++, R, Objective-C, Swift, Matlab. От август 2017 г. досега Python се придвижва от второ на първо място, а JavaScript – от пето на трето. С по едно място падат Java, PHP и C#.

Коментар