Искат от пластичните хирурзи лица като на селфито

Масовото увлечение по селфи снимките със съпътстващи софтуерни ефекти породи нова тенденция сред пациентите на пластичната хирургия, която сериозно тревожи лекарите.

За какво става въпрос? Оказва се, че пациентите, които посещават кабинетите за пластична хирургия, все по-често искат от лекарите да променят лицата и телата им така, че да приличат на заснетите и украсени от смартфона автопортрети.

Хората показват на лекарите красивите си селфита, без бръчки и недостатъци, и искат от тях да направят лицата им „както на снимката”. В западната медицина явлението се нарича „Snapchat дисморфия”, тъй като Snapchat е едно от най-популярните приложения за подобряване на лицата при селфи, вкл. чрез ефекти за допълнена реалност.

Според учени, на които се позовава Вашингтон пост, в случая става въпрос за психическо разстройство. Самата дума „дисморфия” означава психическо заболяване, което се проявява в прекомерна самокритичност към външния вид.

Психолозите препоръчват на хората с подобни наклонности да се обръщат не към пластичните хирурзи, а към други лекари, които да им назначат терапия и медикаментозно лечение.

Коментари по темата: „Искат от пластичните хирурзи лица като на селфито”

добавете коментар...

  1. Димо

    Същото важи и за хората ползуващи фейсбук и те трябва да се лекуват от това психично разстройство.

Коментар