Acer с най-голяма печалба от 8 години насам

Тайванският производител на компютри Acer отчете през второто тримесечие на 2018 г. най-голямата си чиста печалба за последните 8 години. Нетният доход на компанията за периода април-юни е 881 млн. тайвански долара (28,8 млн. щатски долара), което е с 24% повече от резултата за първото тримесечие.

Печалбата на Acer през тримесечието се е увеличила с 261%, спрямо същия период на миналата година. Компанията подчертава, че това е най-високият й резултат от второто тримесечие на 2011 г. насам.

Тримесечните приходи на Acer са се увеличили с 9,1% на годишна база до 58,5 млрд. тайвански долара (1,9 млрд. щатски долара). Значителен принос за ръста имат продажбите на геймърски продукти.

Азиатско-тихоокеанският регион остава най-важният пазар за Acer. През последното тримесечие той е осигурил 39% от приходите на компанията, а преди една година приносът му е бил 35%.

На второ място по важност е Европа, която осигурява една трета от общия оборот на Acer. Още 29% от приходите си компанията е получила от бизнес в Северна и Латинска Америка.

По отношение на продуктите, основният източник на постъпления за Acer остават персоналните компютри. В периода април-юни лаптопите, вкл. хибридните модели, са донесли на компанията 60% от приходите, а други 14% идват от настолните компютри. Година по-рано приносът на тези две категории към оборота на Acer е бил съответно 61% и 14%.

Също така в отчетния доклад се отбелязва, че мониторите генерират 13% от приходите на компанията. Подобен е делът и на другите видове продукти.

По данни на Gartner, през второто тримесечие на 2018 г. динамиката на Acer на пазара за персонални компютри е по-добра от средната за индустрията. Доставките на Acer PC-та през април-юни са нараснали с 3,1% на годишна база, достигайки почти 4 милиона броя, което съответства на пазарен дял от 6,4%.

Същевременно, на световния пазар като цяло са са доставени 62,1 млн. компютърни устройства през второто тримесечие, което надвишава продажбите за същия период на предходната година с 1,4%, сочат още данните на Gartner.

Коментар