SEC разследва изявленията на Илон Мъск в Twitter

Изявлението на Илон Мъск, че има план и осигурено финансиране за превръщане на Tesla от публична в частна компания и изваждането й от борсата не остана без последствия. SEC, комисията по ценни книжа и борси, обяви, че ще разследва доколко легитимни са „туитовете” на милиардера.

Илон Мъск може да е нарушил, умишлено или не, правилата за разкриване на информация. Според публикация на Уолстрийт Джърнъл, Комисията е поискала от Tesla информация дали е вярно съобщението на Илон Мъск, че вече е осигурил финансиране за евентуално обратно изкупуване на акции.

Освен това, регулаторът се интересува защо е избрана точно тази форма на разкриване на информация – чрез съобщения в Twitter, вместо подаване на документи в SEC, както е посочено в закона. И накрая, Комисията ще проверява дали Мъск е нарушил правата на акционерите чрез действията си.

Законността на туитовете на Илон Мъск ще бъде определена на базата на прецедента „Reed Hastings”. Преди пет години, Комисията по ценни книжа и борси реши, че генералният директор на Netflix, който публикува във Facebook послание, съдържащо бизнес информация, не е нарушил закона, тъй като инвеститорите са знаели къде ще се появи тази информация.

С други думи, ако Tesla е знаела, че Мъск може да сподели ценна информация в Twitter, опасенията, че той е нарушил закона, ще бъдат разсеяни. Разбира се, ако се окаже, че генералният директор на компанията няма финансова гаранция за обратно изкупуване на акции, ще стане ясно, че Мъск просто манипулира стойността на акциите на Tesla, които поскъпнаха леко след неговите туитове.

Коментар