Търговската война оскъпява компютрите в САЩ

Цените на китайските компоненти за компютри, внасяни в САЩ, ще се покачат значително в края на месеца

Продължаващата търговска война между САЩ и Китай ще доведе до ръст в цените на компонентите за персонални компютри и друга електроника, произведени в Китай и внасяни в САЩ.

Поскъпването в резултат на новите мита се отнася не само за китайските продукти, но и за продуктите, произвеждани от американски компании в Китай и внасяни в САЩ, отбелязва TechPowerUp.

Списъкът на стоките, за които администрацията на Доналд Тръмп въведе такса от 25%, включва: „електронни интегрални схеми: процесори и контролери”, „електронни интегрални схеми: памет”, „електронни интегрални схеми: усилватели”, „електронни интегрални схеми: други”.

Това означава, че новите мита, които влизат в сила от 23 август т.г., ще засегнат вноса на всички продукти в категорията компютърен хардуер, коментират пазарните наблюдатели.

Разбира се, не целият компютърен хардуер се произвежда в Китай. Стоките, които се внасят от други страни, вкл. Тайван, Южна Корея, Япония, Филипините, Тайланд, Сингапур и Малайзия, не подлежат на облагане по новата тарифа.

Но Китай е най-големият доставчик на електроника в САЩ и повишените митнически такси несъмнено ще доведат до поскъпване на компютрите и други хай-тек продукти на пазара в страната.

Коментар