Китайски гигант възражда легендарния бранд Palm

Легендарният бранд за персонални мобилни устройства Palm скоро ще се появи отново на пазара за смартфони. Устройства с тази марка ще произвежда и налага на пазара китайската компания TCL, която вече има готов модел, съобщи Android Police.

В базата данни на Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC) фигурира смартфон с каталожен номер PVG100, разработен от компанията Palm Venture Group, която принадлежи на TCL. Устройството е преминало сертификация на Wi-Fi Alliance през юни 2018 г.

FCC обикновено публикува кратка информация за електронните устройства в базата си и PVG100 не е изключение от това правило. Известно е само, че смартфонът има безжични модули Bluetooth 4.2 и Wi-Fi без поддръжка на честотния диапазон 5 GHz.

Прави впечатление също надписът на смартфона „Designed by Palm in San Francisco”. Това означава вероятно, че TCL не просто е взела правата за използване на марката Palm, но и, че е има намерение да възроди легендарния бранд.

Palm е един от пионерите в индустрията на смартфоните. Но с появата на iPhone през 2007 г. и Android устройствата година по-късно брандът започна да губи своята популярност. В опит да се задържи на пазара, Palm пусна операционната система webOS, но това не помогна и през 2010 г. компанията се продаде на HP.

Гигантът от Пало Алто, Калифорния също не успя да възстанови позициите на бранда. След неуспеха на таблетите HP TouchPad, през 2011 г. компанията прекрати производството на всички webOS устройства и продаде правата върху марката на TCL.

Коментар