Над 100 млн. умни домове в Европа към 2022 г.

Броят на „умните” домове ще нараства бързо в Европа, като до 2022 г. се очаква да превиши 100 милиона. Развитието в тази посока е обусловено от активността на европейските компании и появата на нови смарт устройства, сочи анализ на ABI Research.

Средно по около 154 милиона умни домашни устройства ще се продават в ЕС за разглеждания период . А броят на домакинствата, оборудвани с „интелигентни” жилищни системи, ще достигне 103 милиона през 2022 година.

Основен двигател за развитието на пазара, според анализаторите, ще бъде ръстът на преките инвестиции и активността на европейските компании, които, за разлика от своите конкуренти от САЩ, могат да предлагат решения, съобразени с изискванията на законите в ЕС като цяло и в неговите държави-членки.

„Европейските доставчици на умни домове, сред които има добре познати в цял свят имена, като например Signify (по-рано Philips Lighting), и локално ориентирани играчи като Hive, Tado и Netatmo все по-често предлагат решения, насочени към специфичните изисквания на пазара”, казва анализаторът на ABI Research Джонатан Колинс.

По неговите думи, независимо от това, влиянието на американските гиганти като Amazon, Apple и Google с предлаганите от тях по-интелигентни гласови платформи с поддръжка на европейски езици ще помогне за формиране на вътрешен европейски пазар за „интелигентни” домове през следващите години.

Що се отнася до европейските телекомуникационни компании, някои от тях, като Deutsche Telekom и Swisscom, предлагат услуги за интелигентния дом повече от 10 години. Vodafone и BT за първи път влязоха на този пазар през настоящата година.

Засилената конкуренция между тези компании, както и разширяването на списъка на „умни” устройства и появата на интелигентни функции в конвенционална техника също ще окажат значително въздействие върху развитието на пазара през следващите 5 години.

„Успех ще постигнат тези компании, които разбират световните тенденции в развитието на пазара на „умни”домове и са в състояние да ги адаптират към особеностите на всяка страна”, заключава анализът на ABI Research.

Коментари по темата: „Над 100 млн. умни домове в Европа към 2022 г.”

добавете коментар...

  1. Бай Мун

    Всеки мастит неграмотен предприемач, бизнесмен без никакви особени знания, умения и култура върти бизнес с безсмислени умни домове и приставки.

  2. 0110100

    всеки който се интересува с тия неща може да си направи умен дом и то на много ниска цена и по-сигурни от скъпите джаджи, стига да разбира малко от програмиране.

Коментар