Toshiba отчете чиста печалба, по-голяма от приходите

Продажбата на Toshiba Memory доведе до необичаен финансов отчет на японската компания за последното тримесечие

Нетната печалба на Toshiba е по-висока от приходите, става ясно от отчета на японската компания за първото тримесечие на текущата финансова година, приключило в края на юни.

През този период Toshiba регистрира рекордна нетна печалба от 1,02 трилиона йени (9,16 милиарда щатски долара), докато година по-рано печалбата беше 50,3 милиарда йени. Резкият скок има своето логично обяснение и това е продажбата на подразделението за производство на флаш памети Toshiba Memory на международна група от инвеститори.

Цената на транзакцията е 18 млрд. долара, от които 965,5 милиарда йени (8,7 милиарда долара) от тях са вписани в баланса за изминалото тримесечие като еднократни приходи, съобщи Nikkei.

Оперативната печалба на Toshiba не отчита тази транзакция и затова е в размер на 730 милиона йени (6,55 млрд. долара) за периода април-юни, което е 95% по-малко на годишна база. Същевременно, приходите на компанията за отчетния период са намалели със 7,3% до 842,28 млрд. йени (7,6 млрд. долара), т.е. те са по-ниски от нетната печалба.

Структурата, в основата на която беше подразделението Toshiba Memory, правеше в най-добрите си години повече от 100 милиарда йени оперативна печалба. През април-юни 2018 г. обаче този показател е едва 4,2 милиарда йени, тъй като са взети под внимание продажбите само на комуникационни чипове, а търсенето им намалява.

Енергийният бизнес на Toshiba също намалява, поради все по-широкото внедряване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Именно затъването на енергийната компания Westinghouse въвлече в проблеми японския гигант и той бе принуден да продаде бизнеса си с флаш памети.

Коментар