Китай залага на собствени процесори в държавните системи

Процесорите на Loongson са призвани да осигурят технологична независимост на Китай

Китайските държавни ведомства се ориентират към използване на РС и сървъри със собствени процесори Godson, съобщават от местния разработчик Loongson. Предполага се, че това е опит на правителството да постигне технологична независимост на фона на разгарящата се търговска война със САЩ.

По-конкретно, централната власт е поръчала големи партиди компютри и мрежово оборудване на базата на процесори Godson 3A3000, 3B3000 и 3G3000. Китайските енергийно-ефективни чипове от линията Godson 3×3000, представена преди една година, се произвеждат от STMicroelectronics по 28-нанометров технологичен процес.

Четириядрен процесор Godson 3A3000, работещ на тактова честота 1,5GHz, консумира само 30 вата и достига производителност 24 гигафлопа, според официалните данни от разработчика.

В периода от 2018-2019 г. властите в Китай ще закупят партиди от 16 различни модели РС, сървъри и комутатори, базирани на процесори Godson 3×3000. Компютрите се произвеждат от местни компании като Centerm, Inspur Shentai, Tsinghua Tongfang, Baixin Chenlong, Great Wall, Yunhai Qilin, Wuzhou, Baode, PowerLeader, Dawning, Ruichi, Lianqin (Fuyang Weixin) и др.

РС-тата стъпват на чипове 3A3000, а сървърите са базирани на процесори 3B3000, които, за разлика от първите, имат интерфейс за създаване на четириядрени процесорни конфигурации.

Процесорите Godson 3×3000 вече се използват в системите на китайските аерокосмически центрове и по-конкретно – в терминалите за връзка и предаване на данни. Националната разработка гарантира, че неоторизираният достъп до платформата и данните ще бъде крайно затруднен. Освен това собствената технология е защитена от санкции.

Неотдавна САЩ наложи забрана за износ в Китай на процесори Intel Xeon. Чиповете Godson не са конкурентни по производителност на Xeon, но все пак могат да отговорят на нуждите на държавната администрация в Китай.

Коментар