Макинтошите стават на 25 години

Този месец епълските компютри ще навършат 25 години. Преди четвърт век, на 25 януари 1984 г., се появи първият Макинтош, за да започне революцията в света на персоналните компютри.
Стив Джобс и неговият екип се поучиха от Xerox PARC и създадоха първия масов компютър с дружелюбен потребителски интерфейс. По днешните стандарти, оригиналният Mac не е никак user-friendly”, но в сравнение с РС-то под DOS е значима технологична иновация.
128-килобайтовата Mac версия на графичен потребителски интерфейс с икони, шрифтове, папки, аудио и мишка ознаменува нова ера в компютрите, която все още не е приключила.
MacPaint, MacWrite, LaserWriter, PageMaker и Photoshop предизвикаха революция в настолната издателска дейност, а технологията AppleTalk опрости значително мрежите.
Днес компютрите на Apple и техните разклонения като iPod и iPhone продължават да бъдат на върха в иновациите. Продажбите на Mac-овете растат, плейърът iPod е лидер в своята ниша, а iPhone установи нов стандарт за смартфони.
На предстоящото изложение Macworld, първото без реч на Стив Джобс и последно с участие на Apple, феновете на марката ще видят нови Mac Mini и iMac, четириядрени Mac лаптопи, нови домашни сървъри, облачна версия на пакета iWork, iPod четец на книги и нетбук от Apple.

Коментар