Вдигат тройно гаранцията на рециклирани компютри и лаптопи

Бързоразвиващият се сектор на рециклиран хардуер изненада с въвеждането на 36 месеца гаранция за обновени компютри и лаптопи. Само допреди няколко години стандартните гаранционни условия за обновени компютри бяха между 3 и 6 месеца.

Причина за рязката промяна е силната конкуренция в този сектор, както и високата надеждност на предлаганата професионална техника. В началото силно подценявани заради клишето „втора употреба”, постепенно използваните компютри, внесени от Западна Европа, стават все по-популярни сред българските потребители. Пионер с агресивното предложение за 36 месеца гаранция е електронният магазин Kozelat.com.

„Първоначално ще предложим 20 модела компютри и лаптопи с 36 месеца гаранция, за да анализираме как това ще бъде прието от потребителите. Практически това не води до увеличаване на цената, нито към друг ангажимент на клиентите ни. Целта е те да са спокойни за надеждността на техниката, която купуват от нас”, обясни Галя Степанова, търговски директор на Kozelat.

Тенденцията е към все по-голямо изместване на фокуса на потребителите от нова към реновирана техника, подчертаха от компанията. Една от основните причини за това е все по-малката разлика в компютърната мощ. Много купувачи предпочитат употребявана, но маркова техника, пред нова, но с неясен произход, смята Свилен Желев, хардуерен експерт в Kozelat.

Стартирането на кампания с 36-месечна гаранция в навечерието на първия учебен ден не е случайно. Според Галя Степанова, проучванията, които магазинът е правил в миналото, показват, че за родителите, които купуват лаптопи и компютри за ученици, е от критично значение надеждността и дългата гаранция. Екипът на Kozelat.com очаква силен интерес към хардуера с 36 месеца гаранция – фактор, доскоро считан за недостатък на този тип техника.