Adata XPG GAMMIX S11 – ултрабърз и достъпен SSD за гейминг

240-гигабайтовият Adata GAMMIX S11 е един от най-бързите и достъпни като цена геймърски SSD

Полупроводниковите дискове (SSD), наричани още твърдотелни, вече са масов продукт, наличен в много от новите лаптопи на пазара. Освен това тези сторидж устройства са по джоба на всеки потребител, който иска да направи ъпгрейд на компютъра си, за да ускори зареждането на операционната система и като цяло работата на системата.

Според повечето ревюта и анализи на SSD пазара, eдин от най-добрите „мейнстрийм” продукти е моделът XPG GAMMIX S11 на тайванския производител Adata, наличен във варианти с капацитет 240, 480 и 960 гигабайта (GB) на изключително конкурентни цени. SSD дискът се предлага и на българския пазар от партньорите на производителя с петгодишна гаранция.

Но защо това устройство от върховата геймърска линия на Adata е толкова привлекателно? На първо място, XPG GAMMIX S11 SSD грабва с атрактивния си дизайн – той е като тънко парче червено-черен метал и несъмнено ще допадне на геймърите и ентусиастите. Уникалното охлаждане с извити канали на червено-черния радиатор, нетипично за подобни устройства, може да намали общата температура при работа на диска с около 10 градуса, в сравнение с неохлажданите модели.

XPG GAMMIX S11 е изпълнен в компактния M.2 2280 форм-фактор, което го прави универсално съвместимо устройство. Това e PCIe 3.0 x4 модул със спецификации NVMe 3.1, който се поставя в ултрабързия PCIe слот на дънната платка на съвременните лаптопи и настолни компютри, вместо в стария и по-бавен SATA порт. Освен по-компактни размери, ще получите и съществено увеличение на производителността.

Моделът е проектиран на базата на контролер Silicon Motion (SMI) SM2262 и 64-слойна 3D NAND флаш памет. Тази комбинация от компоненти осигурява отличен баланс на висока производителност и ниска цена на SSD устройствата. Скоростите на последователно четене и запис на GAMMIX S11 достигат съответно 3200MB/s и 1700MB/s (за 480GB модел)/1200MB/s (за 240GB модел). Скоростта при произволно четене/запис на 4K блокове е съответно 310,000/280,000 IOPS.

С подобни характеристики, SSD дискът на Adata ще се справи безпроблемно с тежки натоварвания, с четене и запис на голям обем данни в бърза последователност, и определено се очертава като фаворит на геймърите. Adata не е натъпкала компонентите само от едната страна на платката, а вместо това е използвала наличното пространство и от другата страна, за да раздели флаш паметта в повече пакети, което допълнително увеличава производителността. Резултатът е устройство, което се позиционира в горния край на масовите NVMe SSD дискове.

Моделът с капацитет 480GB е направен по същата технология и има по-добра цена на гигабайт

Използваната в диска TLC NAND флаш памет е малко по-бавна от MLC NAND, но пък е по-евтина. За компенсация, Adata e проектирала диска със SLC кеширане и DRAM кеш буфер. В допълнение, технологията LDPC ECC гарантира, че устройството поддържа целостта на данните по време на най-интензивните игри, рендеринг, овърклок и други натоварващи приложения.

Предвидени са също функции като DevSleep за ниска консумация на енергия и RAID енджин за повишена надеждност на данните. Добавете към това впечатляващите 2 милиона часа средно време между откази (показател MTBF), както и 5-годишната гаранция, с която се предлага устройството – показатели, които оправдават всяка стотинка, вложена в SSD диска на Adata. Компанията гарантира запис на 160 терабайта данни по време на жизнения цикъл (TBW) на 240-гигабайтовия диск и двойно повече при варианта с капацитет 480GB.

Серията XPG на Adata е предназначена основно за геймъри, което ясно личи и от дизайна на устройствата. GAMMIX S11 впечатлява не само с атрактивния си външен вид, но и с целия пакет на устройството. Червеният и черният цвят са синоним на геймърския дух от много години. Кутията е издържана в стила на XPG серията, с подробна информация за важните параметри на устройството – като капацитет и поддържани технологии и стандарти.

GAMMIX S11 е широко достъпен на пазара у нас от партньорите на Adata. Моделът с капацитет 240GB сe предлага за около 170 лв. (с включен ДДС), докато цената на SSD диска с двойно по-голям капацитет е към 280 лв. И двата модела са придружени с 5-години гаранция, което в съчетание със сравнително ниската им цена прави тези устройство отлична придобивка за ускоряване на лаптопа или настолната система, особено ако става въпрос за геймърски компютри.

Коментар