Ентусиасти пуснаха Android на нетбук

Операционната система за смартфони Android е била пусната на нетбук Asus Eee PC 1000H, съобщава блогът VentureBeat.
Двама ентусиасти, Матхаус Крзиковски и Даниел Хартман, основатели на стартъпа Mobile-facts, са компилирали системата с отворен код за 4 часа.  Те са успели да пуснат под Android всички важни компоненти на нетбука, вкл. графика, звук и безжична комуникация.
Компилирането е процес, който е необходим, за да могат PC-тата да използват дадена операционна система и да разбират кода й. Android е била компилирана за Intel процесор, с какъвто работи нетбукът на Asus. Първият смартфон с Android, моделът G1 на тайванската HTC, обаче използва процесор ARM.
Компилирането изисква драйвери, които осигуряват комуникацията между операционната система и хардуера. Тъй като Android е Linux-базирана система, а за нея вече са налични много драйвери за различни хардуерни платформи, работата на двамата специалисти от Mobile-facts е била сравнително лесна – на тях не им се е налагало да пишат напълно нови драйвери.
Авторите на експеримента твърдят, че Intel работи по адаптиране на Android към нетбуците, в ролята си на партньор на Google в алианса за отворени хендсети (OHA). В организацията, подкрепяща Android, членуват големи компании като China Mobile, Broadcom, LG, NTT DoCoMo, Qaulcomm, Nvidia, Samsung и др.
Qualcomm е създала прототип на нетбук, който работи с Red Flag Linux и използва нейния процесор Snapdragon. Компанията твърди, че производители от ранга на Acer, Asus и Toshiba планират да пуснат нетбуци на базата на протипа.
Масово производство на нетбуци с Android може да се организира за период от 3 до 9 месеца. Реалистичната прогноза обаче е подобни устройства да се появят на пазара през 2010 година.

Коментар