Toyota разработва слънчева кола

Най-големият самостоятелен производител на автомобили, Toyota, разработва модел, който ще се захранва от слънчева енергия, твърди японската агенция Nikkei.

За първи път информация за подобна кола се появи през юли миналата година, когато станаха известни плановете на Toyota да реорганизира производството си в САЩ.

Разработките на Toyota в тази област еволюират от захранване на климатика със слънчеви панели на Kyocera до напълно слънчев автомобил, какъвто ще е новият Prius.

И в момента е достъпна опция от Solar Electric Vehicles (SEV) за слънчево захранване на някои от колите на Toyota, продавани в САЩ. Соларният панел за Prius, например, може да подобри енергийната ефективност на колата с 29%.

Освен за Prius опциите на SEV са налични за моделите Toyota Highlander и Rav4 EV, както и за Ford Escape Hybrid.

Някои анализатори обаче свързват информациите за слънчевата кола на Toyota с опит да бъде отклонено вниманието от лошите резултати, за които компанията съобщи през декември.

За първи път от 70 години насам Toyota обяви оперативни загуби. Автопроизводителят планира серия от консолидации и промени в организационната си структура.

Коментар