Ценова война влошава рентабилността на HDD гигант

Финансовите показатели на HDD производителя Western Digital разочароват инвеститорите. Конкурентите намаляват цените на SSD устройствата и американската компания е принудена да направи същото, отбелязва CNBC.

Анализаторите от Cowen понижиха целевата стойност на акциите на Western Digital от 100 до 70 долара. „Смятаме, че в краткосрочна перспектива Western Digital може да загуби пазарен дял или марж, или и двете едновременно. Проблемът [за WD] идва от това, че конкурентите инвестират в подобряване на производствените мощности”, казва Карл Акерман от Cowen.

Според прогнозата, средната стойност на флаш-паметите ще намалее през настоящата година с 27%, а през следващата – с цели 30%. В опит да увеличи дела си на пазара за корпоративни и потребителски SSD, Toshiba активно намалява цените на своите продукти. Същото, но в по-малка степен, прави и Intel.

Карл Акерман очаква Western Digital да получи приходи от 10,97 долара на акция през 2019 г., докато останалите анализатори от Уолстрийт прогнозират 11,78 долара от акция. При затваряне на борсата Nasdaq в четвъртък, ценните книжа на компанията се търгуваха за $65,06.

Коментар