OLED смартфоните излизат начело през 2019 г.

Доставките на смартфони с екрани на базата на органични светодиоди (OLED) ще превишат тези на моделите с течнокристални дисплеи (LCD) през 2019 г., прогнозира анализаторската компания IHS.

Според експертите, докато през 2016 г. OLED устройствата са заемали 40,8% от продажбите на нови смартфони, тази година делът им ще достигне 45,7%. Тенденцията ще продължи и през следващата година OLED смартфоните ще завземат 50,7% от пазара, а в стойностно изражение продажбите ще възлязат на 20,7 млрд. долара.

Същевременно, делът на умните телефони с LCD екрани ще намалее през следващата година до 49,3% при продажби на обща стойност 20,1 млрд. долара. Подобна динамика ще се запази и занапред, за да достигнат OLED устройствата дял от 73% към 2025 г.

„Отличната разделителна способност на картината, малкото тегло, тънката конструкция и гъвкавостта – това са някои от факторите, които способстват взривния ръст на пазара за OLED дисплеи за смартфони“, коментират експерти от индустрията пред корейското издание The Investor.

Появата на iPhone с OLED екран подтикна и останалите производители, особено китайските, да пристъпят към разработка на смартфони с такива екрани. Що се отнася до производителите на мобилни OLED екрани, лидер продължава да бъде Samsung Display с пазарен дял от 95,4%.

Коментар