Облакът на Microsoft помага при диагностициране на рак

Лекарите и изкуственият интелект работят заедно за решаване на най-големите предизвикателства пред медицината, вкл. диагностицирането на рака (източник: Microsoft)

Учени от руската лаборатория UNIM намаляват грешките при диагностициране на рак с помощта на облачните технологии на Microsoft, съобщиха от софтуерната компания. Всеки лекар може да разгледа историята на конкретен случай и да види какво се случило при всяка стъпка.

UNIM e единствената по рода си лаборатория в Русия, като само в рамките на година след основаването си през 2013 г. е призната за водещ експерт в областта на онкологичните изследвания, привличайки за свои клиенти елитните медицински организации. В момента лабораторията работи със стотици пациенти на месец, като се очаква до края на годината да достигне до 1500 пациенти месечно.

Ежегодно Microsoft участва в редица проекти по цял свят, включително за увеличаване на точността на диагностициране на рака чрез магнитно-резонансна спектроскопия с помощта на квантово изчисляване и изкуствен интелект, както и осигуряване на достъп до облачни инструменти за геномно изследване.

Съвременните технологии и здравеопазването си сътрудничат за създаване на хибридна работна среда, в която лекарите и AI работят заедно за решаване на най-големите предизвикателства пред медицината. Насърчавайки обществото да играе по-активна и информирана роля в грижата за здравето и предоставяйки на лекарите възможно най-точна информация, AI ще стимулира услуги, които са по-ефективни, ефикасни и по-достъпни от всякога“, коментира д-р Саймън Кос, който заема позицията „Chief Medical Officer“ в Microsoft.

„Можем да предоставим на лекарите повече информация, за да им помогнем при взимането на решение“, казва Алексей Ремез, главен изпълнителен директор на UNIM (източник: Microsoft)

UNIM си сътрудничи с най-добрите руски и международни лаборатории и често ангажира водещи специалисти от САЩ и Европа. Лабораторията работи с пациенти от Русия, Беларус, Армения, Казахстан и си партнира с лекари, специализирани в различни патологии. Благодарение на съвременните комуникационни технологии, за всеки отделен пациент UNIM събира екип от лекари, които изготвят точна диагноза дори и в най-трудните случаи.

Можем да предоставим на лекарите повече информация, за да им помогнем при взимането на решение. Всеки биопсичен материал е разделен на няколко блока, като всеки блок е разделен на няколко диапозитива, в някои случаи имаме до 50 проби. Цялата информация се дигитализира в разделителна способност с оптично увеличение до 40 пъти. След като дигитализираме всяка проба получаваме изображение с големина от 3 до 4 гигабайта“, споделя Алексей Ремез, главен изпълнителен директор на UNIM.

Понастоящем базата данни на лабораторията нараства с терабайт на седмица. Ето защо UNMI избира Azure Cloud на Mcoifsrot за съхранение на данните. „Изображенията могат да се изтеглят бързо и лекарите могат да ги отварят в информационната ни система“, допълва Ремез.

Целият обхват на изследванията се извършва дигитално и лабораторията се възползва от всички предимства на цифровата трансформация. На малка площ е разположена мрежа от няколко съвременни машини, които са интегрирани в собствена информационна среда. Ежедневната поддръжка се извършва от един лекар и един лабораторен техник.

Всички изпратени материали получават специална маркировка, за да се избегнат обичайните обърквания, които често водят до неправилно диагностициране. Материалите се обработват в проби, сканират се, добавя се цялата информация от свързаните с тях документи и всички данни се записват дигитално. Това позволява дистанционно изследване на всеки случай от екипи от специализирани лекари.

Друга ползва от дигитализирането на диагностичния процес е неговата прозрачност. Всеки лекар може да разгледа историята на конкретен случай и да види какво се случило при всяка стъпка.

Коментар