Нов процесор обещава компютри под $200

Микропроцесор, който ще направи възможни нетбуците с цена под 200 долара, обяви компанията Freescale. Нейният ARM чип i.MX51 работи на тактова честота 1GHz и ще осигури достатъчна за този клас компютри производителност при много ниска консумация на енергия.
Freescale Semiconductor, която е бившe поделение на Motorola, ще покаже чипа на започващото тази седмица изложение за потребителска електроника CES в Лас Вегас.
Нетбуците, проектирани на базата на новия процесор, ще работят с операционна система Linux.
Основната функция на нетбука е достъпът до интернет, а за тази цел Linux и Firefox са добри решения, съответно за операционна система и браузър, казва маркетинг директорът на Freescale Глен Бърчърс пред CNET News.
Freesclale няма да конкурира интелския процесор Atom, който е предназначен за нетбуци от по-висок клас, твърдят от компанията. Решенията с Atom и Windows XP предлагат обикновено по-висока производителност от ARM-базираните нетбуци.
Референтният дизайн на нетбук с чипа i.MX51 е разработен от Freescale съвместно с Pegatron, поделение на Asus, и включва нов чип за управление на захранването, аудио кодек с ултраниска консумация, както и работа с операционна система Ubuntu и флаш плейър на Adobe.
Очаква се масовото производство на нетбуци с i.MX51 да започне през второто тримесечие на годината. Freescale отрече слуховете, че Apple ще използва нейния чип.
Според ABI Research, през 2013 година ще бъдат продадени 60 милиона нетбука, в сравнение със 182 хиляди през 2007-а.

Коментар