Acer и Asus повишиха целите за продажби на нетбуци

След успешните коледни продажби на нетбуци, водещите в сектора доставчици Acer и Asus повишиха своите цели за настоящата година.
Acer очаква да продаде 12-13 милиона нетбука през 2009-а. Компанията е окуражена от 500-те хиляди Aspire One, прададени през декември на американския пазар, съобщи digitimes.com.
8.9-инчовият Aspire One се е представил много силно през изминалата година. Acer очаква този модел нетбук да постигне още по-висок резултат през 2009-а, по думите на Скот Лин, президент на Acer Тайван.
В същото време, конкурентът Asus, който пръв се впусна в авантюрата с нетбуци, планира да продаде между 7,1 и 7,3 милиона броя през настоящата година. Тайванската компания реализира силни продажби на 10.2-инчовия Eee PC 1000HA и 8.9-инчовия Eee PC 900HA в края на годината.
Според анализатори от ABI Research, в следващите няколко години ще има широко поле за налагане на нови формати нетбуци. Сегашните производители и нови играчи ще се опитват да разграничат своите продукти, като се очаква и по-широк ценови диапазон.
В момента се конкурират основно две платформи – интелската Atom и C7/Nano на тайванската компания VIA. Наскоро обаче AMD и Nvidia заявиха амбиции към сектора на нетбуците. А и компанията Freescale навлиза на този пазар с процесор, базиран на ARM архитектура.

Коментар