Очаква се дебют на Nova смартфон от Palm

Компанията Palm може да пусне тази седмица смартфон с новата си операционна система Nova, съобщи сайтът CrunchGear. Очаква се това да стане на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас, но информацията не е потвърдена официално от производителя.
Мобилното устройство ще има пълна QWERTY клавиатура, която ще се приплъзва под сензорния екран, разкриват източниците на CrunchGear. Смартфонът ще предложи също функции за плейбек, имейл, контакти, календар и др.
Вече на няколко пъти Palm отлага пускането на новата си операционна система. Nova е ключов продукт за компанията, от който се очаква да възстанови позициите й на мобилния пазар.
Системата Nova е базирана на Linux. На нея се възлагат надежди да пренесе смартфоните на Palm в модерната мобилна ера.
Отстъплението на Palm от иновациите започна през 2003 година, когато компанията реши да се раздели на две – разработчик на операционна система (Palmsource) и разработчик на хардуер (Palm).
Но Palmsource и по-късно Access не създадоха нищо значимо. Междувременно се появиха Windows Mobile-базирани Treo смартфони от Palm.
Наскоро инвестиционата компания Elevation Partners, която притежава 25% от Palm, наля 100 милиона долара в компанията, за да осигури пускането в срок на нови продукти. Сега потребителите очакват силно цялостно решение за смартфон от Palm, вкл. хардуер и софтуер.

Коментар