Слухове за съкращения в централата на Lenovo

Производителят на компютри Lenovo подготвя съкращения, предизвикани от глобалната икономическа криза, твърди China Tech News.
Компанията планирала да освободи 200 души от своя персонал в централата в Пекин, десет от които са старши мениджъри.
Изданието се позовава на вътрешни източници, според които съкращенията са в процес на одобряване от правителството.
Представители на Lenovo определят публикацията като слух. Те са заявили пред ZDNet, че компанията няма да предостави допълнителна информация по темата, тъй като не коментира спекулации.
Нарастващ брой мултинационални корпорации обявиха в последните месеци планове за съкращение на персонала.
Японският гигант Sony съобщи през декември, че ще освободи 8000 души, ангажирани в момента на пълно работно време, и още 8000 на непълно или работещи по договори. Общият брой на наетите от Sony е 160 000 по целия свят.
Dell вече приключи операцията по намаляване на персонала, планирана още от 2007 година. През третото тримесечие на миналата година компанията освободи последните служители от набелязаните за уволнение 8900 души.
IBM възнамерява да съкрати 2600 работни места в Азиатско-Тихоокеанския регион, като част от глобална реорганизация. Най-засегнат ще бъде персоналът на гиганта в Япония, където 1000 души ще загубят работата си.
Слухове в последните дни насочиха вниманието и към Microsoft. Според CNBC, компанията ще отчете намаляване на продажбите в глобален мащаб. Това даде повод за информации, че Microsoft ще съкрати между 10 и 17% от персонала си. Подобно на Lenovo, от компанията са отказали на ZDNet да коментират спекулации и слухове.

Коментар